Select Page

Dne, 20. 10. 2017, smo učenci okoljske vzgoje 3 ter tekmovalci Zelenega peresa imeli delavnico na temo problematike poplavne in ustrezne trajnostne gradnje. Z nami je bila avtorica razstave Vodni detektiv, mag. Marta Vahtar, ki nam je tudi pripravila program.

Delavnica je bila sestavljenaiz dveh delov: teoretičnega dela in praktičnega dela.

V prve delu smo se pogovarjali o poklicih povezanih z vodo in poplavno gradnjo ter se posvetili problemom regulacije rek.  Izvedeli smo, da z regulacijo rek povečamo hitrost toka in s tem zmanjšamo poplave, ker voda hitreje odteče, vendar se voda nato razlije drugje, po možnosti v drugi vasi ali mestu. Pogovarjali smo se tudi o tem, zakaj sploh nastajajo poplave in na koliko časa. Ogledali smo si tudi nekaj posnetkov hudournikov in povedali, da je Kamniška Bistrica v celoti hudournik.

V drugem delu delavnic smo se lotili bolj praktičnih del. Iz gline, papirja in kroglic ter lesenih hišk smo v plastični posodi ustvarili kotlino z reko. Papir je predstavljal naše ogrodje za gore, kroglice pa smo položili pod glino, ki smo jo preluknjali, da smo ustvarili prepustna tla. Hiške smo postavili na različna mesta, nato pa je na vrsto prišlo bolj mokro delo. Z posodo smo različno hitro na vrh naše struge zlivali vodo in ugotavljali kako voda teče in kje se nabira.

Na koncu smo naredili še simulacijo mest prihodnosti, ki imajo zelene parkovne površine, da absorbirajo odvečno vodo in tako naravno preprečijo poplave. Praktično smo to pokazali z vpojnimi gobicami.

Delavnice so mi bile zelo všeč saj smo izvedeli veliko o poplavah in se sproti tudi zabavali.

 

Barbara Baš, 9. b

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost