Select Page
Ob dnevu slovenske hrane, letos smo ga obeleževali v petek, 15. 11. 2019, smo na šoli v Ihanu za vse učence takoj po prihodu v šolo organizirali tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci so se posladkali s pristnimi lokalno pridelanimi dobrotami, črnim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom. Izvedli smo delavnice na temo zdrave hrane, varovanja okolja, medsebojnih odnosov, pridelave hrane in čebelarstva. Ustarjali so plakate, risali panjske končnice, prepoznavali žita, obiskal nas je tudi čebelar. Osrednja točka dneva pa je bil nastop ge. Mare Vilar. Poznamo jo tudi pod imenom Moravška Mara, ki skupaj s prijateljicami s skupino Mara in ljudske pevke nastopa širom Slovenije.
Mara in njeni prijateljici Marica in Majda so nam predstavili življenje v času njihovega otroštva. Bilo je povsem drugačno od otroštva naših učencev, dobrin ni bilo v izobilju, a ljudje so bili kljub vsem tegobam, ki jih je pestilo borno kmečko življenje veseli. Njihova prehrana je bila odvisna le od njih samih. Kar so čez leto doma pridelali, to so tudi pojedli. V šoli malica ni bila organizirana, v šolskih torbicah pa so imeli le nekaj zvezkov. Učenci so bili začudeni, da so morali mnogi otroci v starih časih naokrog hoditi bosi, z razlogom, da niso preveč obrabili čevljev. Danes je nam takšno življenje nepredstavljivo. Povedala nam je še nekaj zgodb iz njenega otroštva, zagotovo pa nam bo v spominu ostala živa ljudska pesem, ki jo gospa Mara, kljub častitljivih 88. letom z neverjetno energijo interpretira.
Med nami so še ljudje, ki se teh časov spominjajo in prav je, da te zgodbe ne gredo v pozabo. Zavedanje o težkem življenju naših prednikov, ki so nam s svojim delom, znanjem in spretnostmi omogočili življenje obilja dobrin, kot ga poznamo danes, poznavanje lokalnih običajev, narečnega jezika in spoštovanje starejših ljudi bogati nas in našo kulturo. Druženje smo zaključili v veselem vzdušju in vsi smo veselo zaukali Jujujujuhuhu!
Daša Sojer
(Skupno 274 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost