Select Page

Od 23.4. do 28.4. 2018 so se nam v okviru Erasmus+ mednarodne izmenjave na šoli priključili partnerji s Švedske, Poljske in Grčije. Rdeča nit našega tedenskega druženja je bila VZGOJA ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ, VAROVANJE OKOLJA in UČENJE NA PROSTEM. Predstavili smo jim, kako na našli šoli preko različnih aktivnosti izvajamo dejavnosti pouka v zunanjem okolju, kako v praksi skrbimo za okoljsko osveščanje in vzgojo za trajnostni razvoj.

Na izmenjavi v Sloveniji se nam je pridružilo 17 tujih učencev, večinoma petnajstletnikov, ter 11 tujih učiteljev, od tega trije ravnatelji. Iz OŠ Domžale je aktivno sodelovalo v različnih aktivnostih okrog 50 učencev in 10 učiteljev ter vodstvo šole.

Učenci in učitelji OPB na OŠ Domžale in PŠ Ihan so okrasili obe šoli z zastavami naših tujih partnerjev ter tematsko okrasili šolo v duhu varovanja Zemlje.

 

PONEDELJEK, 23. 4. 2018

V ponedeljek, 23. 4. 2018, smo na OŠ Domžale sprejeli v goste partnerje s Švedske, Poljske in iz Grčije. Najprej jih je v avli šole sprejel ravnatelj OŠ Domžale, g. Uroš Govc, in v spremstvu pomočnic razkazal šolo. Učitelji in knjižničarka so predstavili svoje delo. Nato smo si skupaj ogledali še okolico šole, učitelj fizike, g. Szomi, jim je predstavil astronomski del naravoslovnega dne, učenje v zunanjem okolju smo zaključili z delavnico povezovanja na šolskem vrtu, kjer sta aktivno sodelovali učiteljici Urška Gorjan in Katarina Vodopivec Kolar. Skupaj so učenci posadili semena, ki so jih prinesli iz svojih držav, pripravili smo pravo mednarodno gredico. Nato sta izmenično sledili še naravoslovna delavnica, kjer so pod mentorstvom ga. Švegelj učenci praktično preizkušali vpliv kislega dežja na razbarvanje cvetov rastlin, v gospodinjski učilnici pa so z učiteljico Dašo Sojer pripravljali mednarodno kosilo. Tuji partnerji so nam že predhodno poslali recepte njihovih tradicionalnih jedi. Na meniju je bil tradicionalni slovenski ričet, poljska krompirjeva omleta, švedske mesne kroglice z brusnično omako in grška solata. Za sladico smo spekli tudi slasten jabolčni zavitek. Okusno kosilo so učenci in učitelji najprej skupaj pripravili, nato pa ga z veseljem skupaj pojedli. Dan smo zaključili s predstavitvijo filma poljskih partnerjev o diskusiji na prvi mobilnosti na Poljskem v februarju 2018 na temo moderne šole. Nato so gostujoči učenci pospremili tuje prijatelje domov, kjer so jih pri svojih družinah gostili. Zahvaljujemo se vsem staršem, ki so sprejeli tuje učence v svoje domove, jih prijazno gostili ter jim tudi razkazali različne kraje in omogočili različne popoldanske aktivnosti in tako širili mednarodni duh Erasmus+ tedna tudi v lokalni skupnosti.

 

TOREK, 24. 4. 2018

Drugi dan gostovanja smo tuje partnerje peljali na Podružnično šolo Ihan, kjer nas je sprejela vodja podružnice ga. Marta Krabonja. Zjutraj so učenci v mešanih skupinah izvedli dve zanimivi delavnici angleškega jezika, eno je izvedla učiteljica iz Poljske, Monika, drugo pa učitelja Gašper Kopitar in Jelka Miklavčič iz naše šole. Učenci so z zlaganjem lego kock pripravili “lažne novice” ter ob predstavitvi le-teh krepili komunikacijo v angleškem jeziku.

Nato smo naše tuje partnerje navdušili z obhodom po podružnični šoli, kjer so nas učenci in učitelji z veseljem sprejeli in predstavili svoje delo, v kuhinji pa gostoljubno pogostili.

Sledili sta dve osrednji diskusiji, ki ju je moderirala učiteljica Nina Valenčič. Najprej so učenci diskutirali O TRAJNOSTNEM RAZVOJU in o različnih vidikih varovanja okolja. Slovenski debaterji so se odlično izkazali in tujim partnerjem predstavili trajnostno naravnanost naše šole. Tujci so bili navdušeni, saj so v praksi spoznali, kako lahko z majhnimi koraki prispevajo k dvigu okoljske osveščenosti na šoli (ločeno zbiranje odpadkov, opozorila o ugašanju luči, zapiranju pip, delu na šolskem vrtu, idr.) Tema diskusije med učitelji pa je bila VLOGA UČITELJA V DANAŠNJEM ČASU, kjer so učitelji in ravnatelji vseh vključenih partnerjev izmenjevali dragocene izkušnje, kako ravnajo pri svojem delu. Izpostavile so se nekatere podobnosti in razlike med posameznimi šolskimi sistemi. Učenci so zanimiv dan zaključili aktivno, z orientacijskim MEPI pohodom, iz Ihana, malo naokrog, do OŠ Domžale, ki ga je pripravila učiteljica Melita Langus Peterlin, sodelovali pa so vsi MEPI mentorji. Na koncu jim je pred OŠ Domžale ga. Marinšek podelila tudi MEPI diplome.

 

SREDA, 25. 4. 2018

V sredo smo naše mednarodno druženje začeli na Gimnaziji Domžale. Za učence so učitelji gimnazije pripravili dve IKT delavnici: fotografsko in LEGO delavnico. Učitelje je sprejel ravnatelj, g. Škofic, ter koordinator Erasmus+ projektov, g. Majce. Najprej smo diskutirali o različnih vidikih šolskih sistemov v posameznih državah, nato pa so nam predstavili potek pouka na gimnaziji Domžale.

Po malici smo se odpravili na OŠ Roje, šolo za učence s posebnimi potrebami. Ravnateljica, ga. Bogataj, nas je gostoljubno sprejela ter z navdušenjem predstavila delo na šoli za učence s posebnimi potrebami. Učenci partnerskih šol so se nato priključili aktivni tehniški delavnici z učenci iz Roj, učiteljem pa je Polona Slokar, ki dela kot mobilna logopedinja tudi na OŠ Domžale, podrobno predstavila potek izobraževanja za učence s posebnimi potrebami na OŠ Roje. Nato je sledil še ogled praktičnega pouka. Vsem tujim partnerjem je pustil ta obisk globok vtis, saj je bilo na vsakem koraku začutiti globoko predanost delu in spoštovanje do vsakega drugačnega učenca iz strani zaposlenih na OŠ Roje.

Vsem sodelujočim na Gimnaziji Domžale in OŠ Roje izrekamo iskreno hvaležnost, da smo lahko z vašo pomočjo našim tujim partnerjem predstavili različne vidike izobraževanja v Sloveniji.

Ob 14.00 je na šoli potekala osrednja promocijske aktivnost projekta: D-day. Začeli smo jo z DISKUSIJO O VZGOJI ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ MED POVABLJENIMI STROKOVNJAKI. S svojo udeležbo in aktivnimi prispevki so nas razveselili: dr. Darja Piciga iz Ministrstva za okolje, dr. Gregor Torkar iz Pedagoške fakultete v Ljubljani, mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator ekošole, g. Anton Komat, priznani naravovarstvenik in publicist, ga. Tina Trdin, vodja izobraževalnih programov društva Humanitas, Inštitut za trajnostni razvoj so zastopale tri predstavnice. Priključili so se nam tudi predstavniki različnih okoliških šol, ekokoordinatorica OŠ Rodica, predstavnik gimnazije Domžale ter štiri sodelavke OŠ Domžale in ravnatelj, ki so predstavili projekte ekošole, šolskega vrta, zdrave šole ter MEPI. Mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, je predstavila usmeritev občine Domžale v smer trajnostne naravnanosti ter zaokrožila diskusijo s pohvalo vsem lokalnim šolam v smeri varovanja okolja. Tuji partnerji so z nami delili njihove izkušnje na področju vzgoje za trajnostni razvoj. Poljski partnerji so priznali, da so se v Sloveniji ogromno naučili in da bodo tudi sami začeli uvajati določene spremembe, kot je na primer uvedba šolskega vrta ter oprema šole z različnimi koši za ločeno zbiranje odpadkov.

Od 15.00 dalje je bila naša šolska avla zelo živahna. Predstavniki vseh štirih partnerskih držav so na stojnicah z različno tradicionalno hrano predstavljali svojo deželo, običaje, naravno in kulturno dediščino. Na slovenski stojnici so MEPI učenci ob pomoči učiteljic Nuše Tekavc in Jelke Miklavčič gostom ponujali popečena slovenska jabolka z medom in druge tradicionalne dobrote, predstavili so se tudi »šolski čebelarji«, slovenski med je bil tudi naše protokolarno darilo tujim partnerjem.

Sledila je osrednja slovesnost, ko nas je šolski orkester, pod mentorstvom učitelja glasbe Marka Hrovata, z melodijo EU himne popeljal v mednarodno obarvano proslavo. Šolski zbor Podružnične šole Ihan, pod mentorstvom učiteljice Mateje Perne Lisjak, je energično zapel, nastopala sta tudi perspektivna glasbenika naše šole, Kika Szomi Kralj in Enej Nik Juran. Rdeča nit prireditve je bilo drevo, ki povezuje telo in duha, zastopano v sloganu našega Kalos Kagathos Erasmus+ projekta. Tuji partnerji so pripravili predstavitev svojih nacionalnih parkov in naravne dediščine, po zaključenem nastopu so na drevo obesili slike svojih parkov. Po zaključeni slovesnosti so s skupnimi močmi drevo, kot simbol mednarodnega sodelovanja, posadili pred šolo. Scenarij za prireditev sta skrbno pripravili učiteljici Nataša Bergant in Jana Pertot Tomažič ter z učenci izvedli vse potrebne priprave.

Domžalec.si: Na OŠ Domžale s tujimi partnerji o varovanja okolja in vzgoji za trajnostni razvoj (prispevek s posnetkom osrednje slovesnosti)

Infodrom, 27. 4. 2018, od 12:55 dalje

 

ČETRTEK, 26. 4. 2018

V četrtek smo zaključili naše mednarodno druženje na OŠ Domžale ter se odpravili na celodnevno ekskurzijo, saj smo tujim partnerjem želeli pokazati raznolikost slovenske pokrajine in naravno in kulturno dediščino Slovenije, ki je odraz strateške geografske lege države.

Spoznavanje naše prestolnice smo začeli na Ljubljanskem gradu, skozi »časovni stroj« so nas igralci doživeto popeljali v različne etape zgodovine mesta in ljubljanskega gradu. Nato smo imeli voden ogled centra Ljubljane s poudarkom za zeleni prestolnici EU, ki smo ga zaključili z vožnjo z ladjico po Ljubljanici.

Našo pot smo nadaljevali v Postojnski jami. Po kosilu smo si ogledali interaktivno razstavo EXPO ter v vivariju v živo videli različne živali jamskega sveta ter ponovili znanje o omejenih življenjskih pogojih v jamah. Vsi tuji partnerji so bili navdušeni nad naravnimi lepotami največje jame v EU ter skrbi za ohranitev naravne dediščine v Sloveniji.

Našo ekskurzijo smo zaključili v Fiesi, kjer so nas v domu Breženka prijazno sprejeli in pogostili z odlično večerjo. Zvečer so se učenci družili pri različnih športnih aktivnostih in še bolje spoznavali med seboj. Komunikacija je potekala ves čas v angleškem jeziku, kar je omogočalo slovenskim in tujim učencem in učiteljem izboljševanje komunikacijskih veščin v angleščini.

 

PETEK, 27. 4. 2018

Kljub prazniku v Sloveniji, smo učenci in učitelji, vključeni v Erasmus+ projekt, preživeli zelo aktivno. Sončen dopoldan smo izkoristili za sprehod do Pirana. Po poti je učiteljica Daša Sojer tujim partnerjem in našim učencem razložila osnovne geografske posebnosti Slovenije, s poudarkom na Primorskem svetu. Na poti jim je razložila nastanek flišnatega klifa ter ob Piranski cerkvi predstavila naši morski sosedi, Italijo in Hrvaško. Učenci so imeli v Piranu tudi prvič v celem tednu nekaj prostega časa za druženje in sladoled ter uživanje ob sončni morski obali.

Po kosilu v CŠOD Breženka smo začeli z aktivnimi »outdoor« naravoslovno-raziskovalnimi delavnicami na prostem, v katerih so sodelovali vsi učenci v mednarodno mešanih skupinah v angleškem jeziku. Učiteljica kemije, Ada Švegelj, je s pomočjo kovčkov za terensko analizo vode in prsti opravljala analizo sladke in slane vode. Učiteljica Daša Sojer je za učence pripravila delavnico raziskovanja bibavičnega pasu morske obale. S slikovnimi ključi in drugim gradivom so določali nabrane morske organizme. Učiteljica Katarina Vodopivec Kolar pa je z učenci izvajala delavnico tehnik čuječnosti (mindfulness) v naravnem okolju in vzpostavitve pristnega stika z naravo, ki je vključevala tudi kratko meditacijo. Učenci in učitelji so bili navdušeni nad drugačnimi in aktivnimi učnimi pristopi pouka na prostem. Vsi so poudarjali, da so se naučili ogromno novega, tuji učitelji bodo nove pristope poskušali vključiti tudi v svoje delo.

Po večerji je sledil še zaključek Erasmus+ tedna. Učenci so v mešanih skupinah na plakate zabeležili vtise celotnega tedna in jih predstavili, sledila je še podelitev priznanj za udeležbo na mobilnosti ter zaključno druženje.

 

SOBOTA, 27. 4. 2018

V soboto po zajtrku je sledilo slovo. Švedi in Grki so odpotovali v Benetke, od koder so imeli organizirane polete domov. Poljaki so se vračali iz letališča Brnik.

Slovenski učenci so dopoldne posvetili naravoslovno-raziskovalnemu taboru v slovenščini. Pregledali so učne liste ter podrobno spoznavali botaniko mediteranskih rastlin. Srečali smo tudi profesionalne gasilce-potapljače, ki so nam prijazno strokovno razložili pravila potapljanja ter predstavili potapljaško opremo ter opravili demonstrativni potop.

Po kosilu smo se polni novih vtisov in zadovoljni nad uspešno izvedenim taborom in Erasmus+ tednom vrnili domov.

 

Erasmus+ koordinatorici na OŠ Domžale: Nina Valenčič in Katarina Vodopivec Kolar

 

 

ZAHVALA:

Zahvaljujemo se vse zaposlenim na OŠ Domžale, ki so pomagali pri krasitvi šole, pripravi daril in promociji šole, pripravi in postrežbi hrane, vsemu tehničnemu kadru (v kuhinji, čistilkam in hišnikoma ter vodji prehrane, tajnici in knjigovodkinji) ter vsem učiteljem, ki so aktivo sodelovali pri pripravi in izvedbi programa, prevozih učiteljev in druženju.

Hvala tudi ravnateljema Gimnazije Domžale ter OŠ Roje ter njihovim zaposlenim za gostoljubje in izčrpno predstavitev dela in utripa na obeh šolah.

Hvala vsem strokovnim gostom, ki so aktivno sodelovali na okrogli mizi.

Ponovna zahvala vsem staršem, ki ste omogočili bivanje tujim učencem v vaših domovih.

(Skupno 623 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost