Spoštovani,

v zadnjih treh dneh so se naši učenci srečevali z neljubim izzivom, ki jim je onemogočal izobraževanje na daljavo. Gre za nedelovanje spletnih učilnic Arnes. Kot je bilo javno večkrat povedano, je do nedelovanja na strani Arnesa prišlo iz tehničnih razlogov. Napaka v sredo je bila krajše časovne narave in po njeni odpravi so spletne učilnice delovale.

Osnovne šole smo bile v pričetku julija s strani MIZŠ obveščene, da je MIZŠ zagotovil dodatna sredstva za posodobitev informacijske infrastrukture, zato se težav pri dostopnosti do Arnesovih storitev ne pričakuje. To je bilo poleg dejstva, da je Arnes vodilna ustanova, ki podpira tovrstne procese v javnih zavodih s področja izobraževanja in kulture, tudi vodilo za odločitev, da naše (takrat še potencialno) oddaljeno učno okolje oblikujemo v Arnesovih aplikacijah.

V šoli smo v mesecu juniju in v mesecu avgustu organizirali izobraževanja za učitelje – kako uporabljati spletne učilnice Arnes. Predavanja so izvedli Arnesovi strokovnjaki. V mesecu oktobru smo v tej smeri seznanjali naše učence – dostopi, uporabniški računi AAI, elektronska pošta.

Dejstvo je, da gre vsaka stvar v življenju lahko kdaj narobe. Odvisno od pomembnosti le te, kako bomo to občutili. Tokrat smo tehnične težave, ki so se zgodile prvi dan oddaljenega dela na Arnesovih strežnikih, čutili vsi uporabniki, najbolj seveda učenci, prav tako naši učitelji, saj je bilo normalno delo onemogočeno. Vemo in verjamemo, da se vsi trudimo in da napake sproti odpravljajo. Pa vendarle, ne gre vedno za predvidljive stvari in morda se zgodi še kaj, kar nam ne bo všeč in kar nam bo oteževalo naše delo.

Po vsem izobraževanju in energiji, vloženem v spoznavanje Arnesovega okolja, ni smisla, da bi spletno okolje menjali. Verjamemo, da bodo stvari v kratkem postavljene, kot je treba, v vmesnem času pa smo medsebojno komunikacijo in naloge preusmerili na šolske spletne naslove naših učencev. Takoj, ko bo delovanje spletnih učilnic stabilno, se vanje vrnemo in vas o tem obvestimo.

Kot smo že dejali, za izvedbo pouka na daljavo potrebujemo ne le opremo in čas, temveč tudi razumevanje in potrpljenje – na vseh straneh in v vseh smereh. Vemo, da nikomur ni bilo lahko v preteklih treh dneh. Vsega tega se zavedamo in nam je jasno.

V izogib skrbem pa naj povemo še, da za čas nestabilnosti spletnega okolja noben od učiteljev ne bo beležil neopravičene ure nikomur od učencev, saj gre za evidentno višjo silo.

Vsem želim zdravja in po počitnicah novih moči in novega zagona.

Uroš Govc

ravnatelj

(Skupno 493 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost