Select Page

V četrtek, 21. 9. 2017, smo si učenci 6. razreda v Ljubljani ogledali gledališko predstavo Tajno društvo PGC in semeniško knjižnico.

Okoli pol devete ure smo se z avtobusom odpeljali v Ljubljano. Najprej smo se odpravili na sprehod po Ljubljani, nato pa na ogled gledališke predstave. Ta je govorila o skupini štirih najstnikov, ki so obiskovali srednjo šolo. Vsi štirje so zelo radi pisali pesmi, ki pa so jih pod skrivnim imenom (Tajno društvo PGC) obešali na vseh možnih krajih. Kljub temu da so bile pesmi izredno dobre, so jih spravile v težave,+. Gledališka predstava je nastala po knjigi Antona Ingoliča Tajno društvo PGC.

Po koncu predstave smo se peš odpravili do semenišča na ogled semeniške knjižnice. Ta je bila uradno odprta 30. 5. 1721. Še istega leta je na njen strop italijanski slikar Giulio Quaglio naslikal freske, mizar Jos Wergant pa jo je leta 1725 opremil z omarami in drugimi rekviziti. V njej smo videli veliko starih knjig, ki so bile večinoma napisane v latinščini in nemščini. Zanimivo je, da so jo obiskovalci obiskovali le ob dnevni svetlobi, saj bi sveče in tovrstni pripomočki za razsvetljevanje prostorov povečali možnost požarov. Leta 1951 je bila razglašena za kulturni spomenik. Knjižnica je danes opremljena z lučmi, ki pa jih le redko prižgejo.

Po ogledu smo se odpravili do avtobusne postaje in nazaj do Domžal.

Janja Kumin, 6. c

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost