Select Page

V četrtek, 1. 12 in 8. 12 2016, smo z učenci šestih  razredov obiskali Narodno galerijo in si ogledali dve tematski razstavi na temo grafične tehnike visokega, globokega in ploskega tiska ter spoznali dela slikarja in grafika Zorana Mušiča; na grafični delavnici pa oblikovali monotipijo po lastni ideji.

Nadaljevali z ogledom po stalni zbirki, kjer so nam predstavili dela baročnih in klasicističnih mojstrov s   konca 18. stoletja .

Vodička Narodne galerije nas je popeljala v čas romantike in bidermajerja,  ki je bil takrat zelo aktualen  in priljubljen med slovenskimi meščani; posebej sta bila priljubljena slikarja Jožef Tominc in Mihael Stroj, ki sta v portretih bogatih meščanov odražala estetske in svetovno-nazorske vrednote tedanjega meščanstva.

Učenci so tako spoznali nekaj novih besednih terminov,  kot atribut, personifikacija in spoznali izraze za likovne motive : tihožitje, žanr, pejsaž.

V sosednji sobi so  nam predstavili dela slovenskih realistov : bratov Šubic, Antona Ažbeta in dela Jožefa Petkovška. Seznanili smo se z novim pojmom v slikarstvu-plenerizmom (franc. beseda- en plein air – pomeni ozračje in svetlobo ).

Pleneristi   ustvarjajo svojih slike  neposredno ped motivom, kjer je močna dnevna svetloba ozračja  vplivala na barvno paleto slikarjev. Njihova barvna paleta postane svetlejša in  barvo izrazita.

Pleneristi so neposredno vplivali na likovna dela impresionistov.  Spoznali smo nov likovni pojem: optično mešanje barv, kjer umetnik v gostih barvnih nanosih polaga čiste nasičene barve eno zraven druge , gledalec pa jo zazna kot enotni barvni ton .  Zaključili z  ogledom  galerije z deli slovenskih   impresionistov , slikarjev svetlobe  : Ivanom Groharjem , Matijo Jamo, Matejem Strnenom in slikarko Ivano Kobilco.

Vodja kulturnega dne: Majda Rajnar  Kralj

(Skupno 392 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost