Select Page

KULTURNI DAN  – Kulturna dediščina Ihana

 

V ponedeljek 9. maja smo se s tretjim razredom odpravili v župniško knjižnico. Med potjo smo si ogledali kip dr. Antona Breznika, ki stoji v središču Ihana. Nato smo se odpravili na Tabor. Tam smo si ogledali zvonik, prepad, cerkev in učiteljica Andreja Ljoljo nam je pripovedovala zanimive zgodbe. Nato smo pomalicali in se odpravili po hribu navzdol. Med potjo nam je gospa Bernarda ponudila bombone. Bili so zelo dobri. Pot smo nadaljevali do šole. To je bil moj zanimiv izlet.

EVA JESENOVEC 3. D

 

Bilo je lepo jutro in z razredom smo se odpravili v knjižnico dr. Antona Breznika. Ogledali smo si tudi spomenik. Zvedela sem da se je rodil 1881, umrl pa 1944. Potem smo odšli na Tabor. Tam je tudi cerkev, ki se imenuje sv. Kunigunda. Ko smo si ogledali obzidje smo odšli v cerkev. Tam smo se pogovarjali o Turkih. Ko smo odšli ven nas je učiteljica vprašala, če bi šli pogledat zvonik. Ko smo se odpravili nazaj smo srečali dva pava. Za malico smo imeli vodo, kruh, jabolko in sir. Jedli smo po pastirsko. Bilo nam je zelo lepo.

AMINA 3. d

 

V ponedeljek, 9. 5. 2016, smo se odpravili na kulturni dan. Odšli smo do knjižnice dr. Antona Breznika. Anton Breznik je bil jezikoslovec, duhovnik in profesor. Nato smo se odpravili do bližnje cerkve SV. Kunigunde. Ogledali smo si tudi zvonik s tremi zvonovi. V bližini je bil dvižni most. Tam so vaščani prihajali čez most v obzidje, kjer so se skrivali pred Turki. Poslušali smo resnično zgodbo, kako je gospa prelisičila Turke.

LINA  3. d

 

Odšli smo v knjižnico dr. Antona Breznika, ki je nasproti cerkve. Ogledali smo si veliko knjig in se pogovarjali o Antonu Brezniku. Nato smo odšli na Tabor in si prebrali zanimivosti na tabli blizu cerkve, ki se imenuje sv. Kunigunda. Ogledali smo si jo od znotraj in znotraj. Potem smo pojedli malico. Za cerkvijo so se pasli konji. Nato smo odšli v šolo. V šoli smo delali v delovne zvezke.

JULIJA 3. d

 

S šolo smo se odpravili na kulturni dan. Ogledali smo si knjižnico dr. Antona Breznika. Bila je zelo zanimiva. Tam smo videli portal. Narejen je bil iz ihanskega kamna. V knjižnici nam je vodič povedal veliko stvari o dr. Antonu Brezniku in nam razkazal veliko stvari. Ko nam je vse povedal, kar je hotel smo se poslovili. Odšli smo na Tabor. Med naporno hojo smo videli tudi dva pava, vsi smo se jih ustrašili. Nato smo prišli do cilja. Tam smo si ogledali cerkev sv. Kunigunde. Potem smo še pojedli in odšli. Bilo mi je zelo všeč.

LANA KOMATAR 3. D

 

Ko sem prišel v šolo smo odšli na kulturni dan. Obiskali smo spomenik dr. Antona Breznika in njegovo čitalnico – knjižnico. Učiteljica nam je pokazala kje je bil včasih kamnolom. Povedala nam je tudi, da so iz ihanskega kamna izdelovali portale. Da so pripeljali kamenje po cesti, so uporabljali voz. Najpogosteje so ga vlekli konji in voli. Odšli smo do cerkve ki se imenuje Tabor. Tam smo videli pave, konje, dvižni most in odšli na zvonik. Z zvonika smo videli Ljubljano in Ihan z okolico. Kulturni dan mi je bil všeč, ker nisem poznal toliko dediščine Ihana.

NEJC PETKOVŠEK 3. D

 

Zgodaj zjutraj sem odšla na kombi. V šoli smo se zbrali na hodniku. Skupaj smo si odšli ogledat ihanske znamenitosti. Odpravili smo se do spomenika dr. Antona Breznika. Nato smo se napotili do zbirke. Tam nas je čakal gospod, ki nam je povedal vse o knjigah, ki jih je napisal dr. Anton Breznik. Za konec smo se odpravili na Tabor. Dedi Boris nas je pričakal, da nam razkaže cerkev. Na Taboru sta  nas pričakala pava. Eden je razprl svoj prelepi rep. Učiteljica Andreja nam je povedala vso preteklost, kako so vaščani bežali pred Turki. Nato smo odšli v šolo. Bil je zanimiv dan.

AJDA CERAR 3. D

 

V ponedeljek, 9.5.2016 smo imeli kulturni dan. Odpravili smo se k spomeniku dr. Antona Breznika. Nato smo odšli v župnišče kjer je soba dr Antona Breznika oziroma muzej. Videli smo tudi njegov kip. Po poklicu je bil duhovnik, jezikoslovec in profesor slovenščine v Ljubljani. Ko smo si ogledali muzej smo se odpravili na Tabor. Tam nas je pričakal gospod Boris Cerar. Učiteljica nam je povedala, da je bil konjev odtis na vratih. Odpravili smo se tudi na zvonik, kjer smo videli zvonove. Med potjo nazaj smo srečali gospo Bernardo, ki nam je dala bombone. Šli smo do šole. V šoli smo se pogovarjali tudi o drugih pomembnih Ihancih, ki si bili kiparji in slikarji. To je bil naš kulturni dan.

NEŽA HRIBAR 3. D

 

V šoli smo v ponedeljek, 9. 5. 2016, odšli na pohod. Odšli smo k hiši dr. Antona Breznika, kjer smo videli spomenik dr. Antona Breznika. Potem smo odšli v muzej dr. Antona Breznika, kjer smo videli njegove knjige. Videli smo tudi kje je stal kamnolom. Odšli smo do cerkve sv. Kunigunde, kjer so se ljudje skrivali pred Turki. Okoli cerkve je zid velik od 5mdo 7m. Ko smo si ogledali cerkev smo se odpravili nazaj v šolo. In veliko smo se naučili. Tako se je končal dan.

 

 

Šli smo od šole do spomenika. Od spomenika do knjižnice dr. Antona Breznika. Šli smo do cerkve. Videli smo kmetijo s kravami. Videli smo dva pava. Bila sta lepa. Okrog cerkve smo videli zid, kjer je bil tudi most, ampak ga več ni bilo. Potem smo sli v cerkev in videli kaj je bilo v njej. Imeli smo malico. Šli smo na vrh cerkve, kjer so bili zvonovi. En velik, drug malo večji ter tretji majhen. Vrnili smo se nazaj v šolo.

LEJLA 3. d

(Skupno 402 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost