Select Page

V torek, 7. marca 2017, so sedmi razredi Osnovne šole Domžale imeli kulturni dan. V Ljubljani so obiskali Slovenski etnografski muzej in si ogledali koncert »Hej, Hoj, Muzikant postoj!« v Cankarjevem domu.

V Cankarjevem domu smo si v Gallusovi dvorani ogledali koncert Orkestra Slovenske filharmonije pod naslovom »Hej, Hoj, Muzikant postoj!«. Učenci so na koncertu  imeli možnost  v živo slišat zvok in videti skupine glasbil, ki se pojavljajo v  simfoničnem orkestru. Namen koncerta je bil prikaz ljudskih tem v klasičnih kompozicijah.  V klasičnih delih so učenci lahko prepoznavali slovenske ljudske teme iz različnih Slovenskih pokrajin in iz Rezije. Na koncertu sta se izvajalcem pridružila tudi skladatelja Jani Golob in Aldo Kumar, ki sta na kratko o svojih delih tudi spregovorila.

 

Vtisi učenke

V Slovenskem etnografskem muzeju smo spoznali življenje, običaje in kulturo ljudi po svetu. Pokazali so nam predmete, ki so jih uporabljali v preteklosti. Največji razstavljen predmet v muzeju je bila čupa. To je sedemmetrski čoln, narejen iz debla. Notranjost je bila izdolbena. Primeren je bil za dve osebi. Videli smo tudi orodja in pripomočke, ki so jih uporabljali poljedelci in živinorejci. Zanimiva so bila tudi oblačila, nakit in slovenske noše. Iz 19. stoletja je bilo tudi nekaj pohištva: zibke, mize, stoli… Vodička nam je z zanimivim pripovedovanjem predstavila življenje Slovencev doma in na vseh celinah sveta.

Neli Žagar, 7.c

 

 

 

 

 

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost