Select Page

PROGRAM MEDNARODNO PRIZNANJE ZA MLADE – MEPI

“Če želiš uživati eno leto, posadi travo.

Če želiš uživati deset let, posadi drevo.

Če želiš uživati sto let, razvijaj ljudi.”

(Kitajski pregovor)

Program Mednarodno priznanje za mlade – MEPI je univerzalen, svetovno priznan program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da aktivno preživljajo svoj prosti čas. Mlade spodbuja, da se udeležujejo aktivnosti iz različnih področij. Vsak  »mepijevec« se  ukvarja s prostovoljstvom, veščinami , športom in odpravo  ter  tako odkriva, razvija in uresničuje svoje potenciale.  Spodbuja jih k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive življenja.

Pri vsakem izmed področij si mora udeleženec zastaviti cilj, ki ga ob zaključku doseže. Ker ima MEPI tri stopnje, se čas opravljanja posameznega področja z vsako naslednjo stopnjo veča. Tri težavnostne stopnje, ki jih MEPI ponuja so: bronasta, srebrna in zlata stopnja. 

Bronasta stopnja – Cilji, ki si jih udeleženec zastavi pri vseh štirih področjih, mora biti dosežen. S tem da udeleženec vsako izmed treh področij opravlja vsaj 3 mesece. Ob tem pa si izbere eno, ki jo opravlja vsaj šest mesecev. Odprava na bronasti stopnji traja 2 dni, 1 noč.

Srebrna stopnja – Tudi tu morajo biti cilji pri vseh štirih področjih doseženi. Udeleženec mora vsako izmed treh področij opravljati vsaj 6 mesecev. Odprava pa na tej stopnji traja 3 dni, 2 noči.

Zlata stopnja – Za razliko od prejšnjih dveh mora tu udeleženec doseči pet ciljev. Iz že prej naštetih področij in še iz petega področja, ki  se imenuje Projekt neznani prijatelj. Tri osnovna področja mora udeleženec opravljati vsaj 12mesecev. Odprava na zlati stopnji traja 4 dni, 3 noči. 

PODROČJA:     

Prostovoljstvo – prostovoljno delo je neplačano delovanje v korist drugega ali v korist skupnosti.

Primeri: pomoč pri učenju, pomoč ljudem s posebnimi potrebami, obiskovanje in pomoč starejšim  osebam  ali invalidom, sodelovanje pri vodenju športnih aktivnosti, skrb za živali, okolje in drugo.

Prostovoljstvo

 

Veščine – namen tega področja je spodbujanje vztrajnosti in napredka v okviru lastnih zmožnosti. Udeleženec izbere dejavnost, ki mu predstavlja nek izziv ali interes. Lahko so to interesne dejavnosti na šoli, lahko pa je tudi dejavnost izven šole.

Primeri: pevski zbor, dramski krožek, naravoslovni krožek, video krožek, glasbena šola, učenje tujih jezikov, ples, šah in drugo.

 

klavir1

 

Rekreativni šport – ta dejavnost je del programa MEPI z namenom, da bi bilo čim več mladostnikov vključenih v različne oblike fizičnih dejavnosti. Z njimi  izboljšujejo telesno pripravljenost, splošno dobro počutje ter zdravje. Šport spodbuja samodisciplino, vztrajnost in motivacijo. Udeleženci lahko izbirajo med dejavnostmi v okviru šole ali izven nje v raznih klubih.

Primeri: košarka, nogomet, atletika, planinarjenje, plezanje, ginmnastika, judo, karate in drugo.

 

nogomet 1

 

Odprava – namen odprave je spodbuditi udeležence, da potujejo z odprtimi očmi in opazujejo okolje. Organizacija, načrtovanje, priprave in zaključek odprave zahtevajo skupinsko delo, odgovornost, odločnost in sodelovanje.Odprava za bronasto priznanje pomeni 2 dni bivanja v naravi z eno nočitvijo.

Za odpravo je obvezna predhodna priprava in poskusna odprava. 

 

mg satopant

 

MEPI JE PRILOŽNOST IN IZZIV

Program je bil prvič predstavljen v Veliki Britaniji leta 1956 kot priznanje vojvode Edinburškega, moža kraljice Elizabete II, da bi mlade nad 14 let spodbujal k dejavnemu in ustvarjalnemu preživljanju prostega časa. Danes je to svetovno znan program v Ameriki, Evropi, Aziji, Afriki in Avstraliji. V tujini je uveljavljen pod imenom »The International Award Programme«. Program MEPI je prepričal že 5 milijonov mladih v več kot 120 državah.

MEPI program je uspešno preživel že »50« let, ker  temelji na ne tekmovalnosti, razen s samim seboj, dostopnosti za vse, prostovoljnosti, prilagodljivosti, uravnoteženosti, razvojnosti, ker je to maraton, ne šprint, ker je prijeten in zanimiv …

Program MEPI mladim ponuja priložnost, da si zastavijo osebni cilj in ga tudi dosežejo. Istočasno spoznavajo sebe in se učijo vrednotiti kvalitete, kot so: odgovornost, zaupanje in zmožnost načrtovanja ter organiziranja.

Ekipa MEPI

 

Šolsko leto 2014/15:

(Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost