Select Page

Projekt Moja naj knjiga izvaja Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo za vso Slovenijo. Projekt je namenjen vzpodbujanju mladih k branju. Kot se je izkazalo že na naši šoli, učenci prebirajo objavljene sezname, se pogovarjajo o tem, za katero knjigo so glasovali sami, hkrati pa seznam jemljejo kot priporočilo za branje. Opazili smo, da so si učenci izposodili kar nekaj knjig samo zato, ker so bile na seznamu. V časih, ko začne bralni interes padati je vsaka spodbuda za branje dobra.

V šolskem leti 2012/13 Pionirska projekta ni izvedla zaradi sprememb, zato ga tudi nismo izvedli. V šolskem leti 2013/14 pa bomo anketo izvedli, ne glede na to, ali bo samo na nivoju šole, ali bomo rezultate lahko primerjali tudi z drugimi. Projekt bomo izvedli v dneh okrog kulturnega praznika.

 

moja naj knjiga

Pravila  so zelo enostavna: učenci morajo napisati en naslov knjige  slovenskega in en naslov tujega avtorja. Pri tem ne smejo napisati knjig iz zbirk Harry Potter, Anica in Ranta, ker so že petkrat zmagale in so prejele zlato priznanje. Avtorji najljubših knjig po izboru učencev dobijo posebna priznanja. Po dosedanjih rezultatih lahko ugotovimo, da je okus naših učencev precej podoben slovenskemu okusu, saj se na obeh seznamih pojavljajo isti naslovi.

MOJA NAJ KNJIGA 2014

V sredo, 9. 2. 2011, so na začetku tretje šolske ure vsi učenci izpolnjevali anketne lističe za projekt Moja naj knjiga 2010. Danes objavljamo rezultate ankete. Ogledate si jih lahko na spletni strani šole in na plakatu v šolski knjižnici.

Med slovenskimi avtorji je zmagala knjiga Josipa Vandota »Kekec«. Knjigi ste namenili 28 glasov. Drugo mesto sta si razdelili knjiga Svetlane Makarovič »Pekarna Mišmaš« in zbirka »Živalske novice« Primoža Suhodolčana, ki sta dobili vsaka po 24 glasov.

Med tujimi avtorji pa je zmagala knjiga Roalda Dahla »Matilda«, ki je prejela 42 glasov. Na drugem mestu je zbirka Adama Blada »Lov na pošasti« s 34 glasovi in tretje mesto pa so si razdelili Hans Christian Andersen s svojimi pravljicami, Stephenie Meyer s sago »Somrak« in Francesca Simoni z zbirko »Grozni Gašper« ki so zbrali po 22 glasov.  Podrobnejši seznam si lahko ogledate na plakatu v šolski knjižnici, preberete pa si ga lahko tudi na spletni strani šole. Po 15. marcu 2011 bodo znani tudi podatki za Slovenijo, ki jih bomo objavili takrat.

Sonja Drovenik, vodja šolske knjižnice

Lestvica Moja naj knjiga domači avtor

Lestvica moja naj knjiga tuji avtor

 

(Skupno 219 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost