Select Page

Portret foto Uros Govc1

S športnim izrazom  začenjam uvod, v konec poletja, ki so ga del zaznamovale Olimpijske igre v Braziliji. A ne samo to, v poletnem času mediji izpostavijo tudi kakšno šolsko témo.

Delovna obveznost učiteljev, najbolj moti tiste, ki ne delajo v šolstvu, nikoli niso in nikoli ne bodo, a vedo, kako bi šolstvo moralo biti urejeno. S tem se bo v prihodnjih mesecih ukvarjalo Ministrstvo za šolstvo in šport (MIZŠ). Po desetletjih nejasnosti, bo upam eno leto dovolj časa, da se nejasnosti razrešijo (vir).

Z novim šolskim letom bomo v šole plačevale nadomestilo za fotokopiranje učbenikov in drugih avtorskih del, Slovenski avtorski in založniški organizaciji (SAZOR). Ali je izglasovani primer pravšen, bo pokazal čas. Z analizo vzdržnosti plačevanja pa se bo v prihodnje ukvarjal Pedagoški inštitut (vir).

Na učbenike ne smem pozabiti. Šolske počitnice smo začeli brez jasnih navodil (vir), kako bo z menjavo učbenikov v skladu z novim šolskim letom. Menjave so bile nujne, denarja pa šole nismo prejele. Na MIZŠ mirijo (vir), da denar bo.

Živimo v času, ko se vse dogaja tik pred zdajci. Težko se je pripraviti na karkoli, saj so prilagajanja ves čas potrebna. A kaj poleg vse večje hitrosti na vseh področjih dela, zaznamuje nas čas? Živimo v varni državi. Okoli nas se dogajajo nevarnosti, ki jih do sedaj nismo bili vajeni. Teroristični napadi se zgodijo, ne vemo točno kje in kdaj. Bi nas moralo biti strah? Kaj bo z evropsko demokracijo, ki jo tolikokrat omenjamo in ki nam jo hočejo na silo odvzeti? V izobilju informacij, ki jih dobimo na dotik zaslona, ne znamo razbrati vzročno posledičnih zvez, zakaj se v svetu dogaja nasilje (vir). Ljudje  ne berejo, če pa že berejo, tega, kar berejo, pogosto ne razumejo. Ker vedo, da ne razumejo, jih nič ne zanima, in če že imajo mnenje, najpogosteje ponavljajo, kar so nekje slišali. Zaradi tega so državljani čedalje bolj depolitizirani in bolj, kot da bi se zanimali za politiko, gledajo olimpijske igre.

Predvsem po dveh športnikih bodo letošnje olimpijske igre zgodovinske. Oba se z iger dokončno poslavljata. Živi legendi, ki smo ju lahko spremljali tudi mi. Usain Bolt in Michael Phelps. Prelevimo njuno trdo delo, osredotočenost, motivacijo, dicsiplino, vztrajnost, moč, v naše delo. Naj nam bosta za vzgled.

 

Ravnatelj: Uroš Govc

 

(Skupno 407 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost