Select Page

V ponedeljek, 4.3.2019, smo se učenci 2. b razreda ob 7.45 odpeljali z avtobusom proti Osilnici. V Ihanu smo sprejeli na avtobus še učence 2. i razreda. Vseh nas je bilo 48 učencev in 4 učiteljice. Odsotna sta bila dva učenca.

Po dobrih dveh urah vožnje smo se pripeljali v Osilnico. Pomalicali smo in odšli v sobe. Težke potovalke smo razpakirali in postlali postelje.

Prva dejavnost je bil naravoslovni dan. V gozdu smo spoznali različne vrste dreves, grmovnic in spomladanske spremembe v naravi. Ker smo si veliko zapomnili, nas je učitelj Bojan nagradil z ogledom jelenov za ogrado. Vsak učenec je jelenu Pikotu lahko dal jesti košček kruha. V ogradi je bilo še veliko jelenov.

Sledila je druga dejavnost. Gospa Alenka nas je popeljala po deželi Petra Klepca. Zanimivo nam je predstavila zgodovino kraja Osilnica. Pripovedovala nam je o pradavnini, rimskih časih ter turških vpadih v teh krajih. Preko zgodbic in legend smo spoznali zgodovinske dogodke. Povedala nam je še, da se v okolici Osilnice pogosto srečujejo z medvedi in volkovi. O njih nam je pripovedovala zanimivosti. Seveda pa nam je povedala tudi zgodbo o Petru Klepcu. Z njo smo si ogledali tudi sotočje reke Čabranke in Kolpe ter maloobmejni prehod.

V torek dopoldne smo se  po zajtrku odpravili na športni dan. Razdelili smo se v tri skupine. Prva skupina je spoznavala lokostrelstvo, druga skupina je plezala po plezalni steni in tretja skupina se je igrala z velikim mikadom in balinčki. Skupine so se nato izmenjevale.

Nato smo se odpravili na pohod do brežine reke Kolpe. Učitelj Bojan je pokazal kako se meče trnek in lovi rečne ribe. Tudi mi smo poskušali vreči trnek. Metali smo tudi kamenčke v reko.

Utrujeni in lačni smo odšli na okusno kosilo. Po kosilu smo napisali staršem razglednice ter se fotografirali s pustnimi maskami.

Sledil je tehniški dan. Iz krep papirja smo izdelovali rožice za dan žena. Izdelke bomo nesli mamicam 8. marca.

Po malici smo odšli z lovcem v gozd. Pokazal nam je dve opazovalnici na drevesih ter solnico. V učilnici smo si nato ogledali še film o medvedih, ki je nastal v okoliških gozdovih.

Imeli smo imenitno večerjo. V krušni peči so nam spekli pice. Zelo so bile okusne.

Da bi lažje spali, smo se odpravili še na večerni sprehod z žepnimi svetilkami. Na vrhu hriba smo jih ugasnili in nad nami se je prikazal osupljiv pogled na tisočere zvezd.

Po pohodu pa smo si še privoščili ples ob zabavnih skladbah. Utrujeni smo se umili in hitro zaspali.

Zadnji dan smo zjutraj spakirali kovčke in pospravili posteljnino. Po zajtrku smo odšli na igrišče, kjer smo se z žogo igrali skupinsko igro »med dvema ognjema«.

Zadnja dejavnost je bila spet naravoslovna. V okolici hotela smo opazovali prve spomladanske rože. Na koncu smo izvedeli še katere so zdravilne in kako jih pravilno uporabljamo.

Odšli smo še na kosilo in ob 13.15  smo se odpeljali proti domu. V Domžalah smo bili ob 15.45 uri.

Šola v naravi v Osilnici nam bo ostala v lepem spominu.

 

                                                                                         Zapisala:

                                                                                       Magda Mihelčič

(Skupno 328 obiskov, današnjih obiskov 1)