Select Page

V torek 10. 3. 2020 ter v sredo 11. 3. 2020 so bili sedmošolci na naravoslovnem dnevu v Krajinskem parku Strunjan.

V dnevnem centru Krajinski park Strunjan – oazi sožitja človeka z istrsko krajino – so učenci s pomočjo delovnih listov in strokovne razlage soznavali zavarovano območje v Istrski Sloveniji, ki obsega tako naravno, kulturno in tehnično-etnološko dediščino.

KP Strunjan obsega Strunjanski polotok od Simonovega zaliva do izliva Strunjanskega potoka (Roje) vključno z 200-metrskim pasom morja z najdaljšim, 4 km dolgim, neprekinjenim delom naravne obale v Tržaškem zalivu in najvišji obrežnimi pečinami v sovdanu, notranjim delom Strunjanske zajede, z najmanjšimi delujočimi solinami in z laguno Stjužo, edino pri nas. Vse te ključne točke smo si ogledali.

Namen ND je bil spoznati značilnosti Slovenske Istre in sobivanja človeka in narave: seznanitev z geomorfološkimi posebnostmi, kot sta abrazijska in akumulacijska obala ter asimetrična dolina, sožitjem človeka s temi danostmi, z antropogenimi spremembami krajine kot so soline in terasirana pobočja s sprehodom od podnožja obrežne pečine preko razgledišča pri Strunjanskem križu.

Na koncu smo si ogledali obeležje ustreljenim otrokom iz strani fašistov v pinijevem drevoredu (spomenik oblikovne krajine) in se sprehodili po trasi nekdanje ozkotirne železnice Porečanke – Istranke in skozi tunel prišli peš v Portorož, kjer smo se seznanili z različnimi oblikami turističnega gospodarstva (marina, zdravilišče).

ND je potekal v celoti v zunanjem okolju, v prijetnem sončnem pomladanskem vremenu. Ves čas mo upoštevali vsa higienska priporočila za umivanje in razkuževanje rok in tako skrbeli za zdravje učencev in spremljevalcev na ND.

(Skupno 252 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost