Select Page

Na PŠ Ihan je eko dan potekal v znamenju zdrave hrane in gibanja. Jutro se je začelo s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Pripravili  smo jedi slovenske pridelave. Zajtrk je vseboval črn kruh, maslo, med ter slastno jabolko.

Projekt organizira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS v sodelovanju z drugimi ministrstvi, zavodi in organizacijami. Izvajamo ga vsak tretji petek v novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane. Nastal je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, saj so čebelarji želeli, da bi bil med slovenskih čebelarjev vsaj en dan na leto zajtrk slovenskih šolarjev.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati učence in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena. Pomemben poudarek bo tudi na splošnem ozaveščanju učencev o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Redna gibalna dejavnost ima koristen učinek na človekov organizem, saj zavira vrsto zdravstvenih težav in bolezni. Poleg tega ima pomembno vlogo pri vzdrževanju in krepitvi duševnega zdravja ter pripomoreta k izboljšanju učenčeve telesne samopodobe in samovrednotenja.

Poskrbeli smo tudi za gibanje. Od prvega do tretjega razreda so se učenci udeležili plesnih delavnic pod vodstvom študentke Katje Krabonja. Skozi ples so učenci potovali v letni čas – zimo.

V četrtem in petem razredu pa so se tla bolj tresla. Obiskal nas je Uroš Jug – fitnes trener. Za učence je pripravil predavanje o zdravi in uravnoteženi prehrani. Začeli so z ogrevanjem vajami iz joge in pilatesa, nato nadaljevali z funkcionalno vadbo. Učenci so se zelo dobro odrezali.

To dopoldne so si učenci s pomočjo učiteljic pripravili malico. Od začetka do konca. Iz sestavin, ki smo jih dobili v kuhinji smo pripravili različne namaze, sadno solato, limonado… Ko je bilo vse pripravljeno smo si naredili lep pogrinjek in z užitkom pojedli.

                                          Andreja Ljoljo

(Skupno 289 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost