V okviru naše zadnje mobilnosti v Erasmus projektu Clean and green is our perfect dream smo obiskali šolo Mirko Mileski v Kičevem v Severni Makedoniji. Znotraj projekta spoznavamo teme, ki vsebujejo vsebine kot so habitati, energija, varovanje okolja trajnostni razvoj in ostale vsebine, ki se navezujejo na okolje.
Učence spremljava Urška Gorjan in Daša Sojer.

Ponedeljek, 3. 10. 2022

Kičevo je mesto v Severni Makedoniji dobri dve uri vožnje iz Skopja proti Ohridu. Mesto z okoli 60.000 prebivalci je narodnostno mešano, saj poleg Makedoncev tod prebiva tudi vedno več Albancev, močna pa je tudi romska skupnost.

Največja šola v mestu je šola Mirko Mileski, ki jo obiskuje prek 800 srednješolcev — ti se izobražujejo v gimnazijskem programu ali v programih za zdravstveno nego, elektrotehniko, naravoslovno-tehniškem programu in drugih programih. Program poteka v makedonskem jeziku. V isti stavbi domuje tudi srednja šola Drita z okoli 600 dijaki, kjer pa poteka pouk v albanščini. Imajo tudi oddelke v turškem jeziku. Še pred nekaj leti je bila to enotna šola s poukom v makedonščini.

Šola je glede na slovenske razmere zelo slabo opremljena, premorejo le nekaj sodobne elektronske opreme, nimajo laboratorijev in specializiranih učilnic, primanjkuje športnih rekvizitov, pomanjkanje se kaže povsod, saj se soočajo z veliko finančno krizo, ki je vidna ne le v šolstvu, temveč tudi sicer v vsakdanjem življenju. Soočajo se tudi z upadom vpisa, iz leta v leto je manj dijakov, saj je vedno več migracij v severne dežele. 

Današnji dan je potekal na šoli v prijetnem vzdušju, učenci so se spoznavali, imeli zanimive učne ure in delavnice in partnerjem predstavili ‘domačo nalogo’, v kateri so raziskovali, kako mladi v posamezni državi skrbijo za okolje. 
V popoldanskem času smo si ogledali mesto Kičevo, ki je bilo v času Jugoslavije znano po veliki vojašnici, povzpeli smo se tudi na Kitino Kale, trdnjavo nad mestom, od koder je pogled na mesto zares čudovit.

Daša Sojer

Vtisi učencev: “Danes smo šli na šolo, spoznavali smo se med seboj, prišli so vsi učenci, razen Bolgarov, ki so zamudili. Ogledali smo si šolo in učilnice, ki so zelo starinske, ampak učitelji in učenci so pa prijazni. Nato smo imeli predstavitve in kosilo v hotelu. Popoldne smo si ogledali mesto, v katerem je zelo veliko potepuških psov.”

Torek, 4. 10. 2022

Dan smo začeli z obiskom Fakultete za tehnologijo in metalurgijo, ki deluje v okviru univerze Svetega Cirila in Metoda v Skopju, kjer so nam predstavili delo in laboratorij na fakulteti. Govorili so tudi o varovanju voda in čiščenju odpadnih vod.
Nadaljevali smo pot do centra v Skopju, kjer smo si ogledali turistične znamenitosti in imeli prosti čas. Ogledali smo si skopsko trdnjavo Kale, kamniti most, spominsko hišo matere Tereze, spomenik bojevnika na konju ter mnogo drugih kipov. Dan se je zaključil z dvourno vožnjo do naše nastanitve v Kičevem.

Anja

Sreda, 5. 10. 2022

Uro vožnje iz Kičeva se nahaja pravi biser Makedonije – Ohridsko jezero. Ogledali smo si mesto Ohrid, se podučili o njegovi zgodovini in spoznavali pomen varovanja jezerskih voda pred onesnaževanjem. Nad mestom se nahaja Samova utrdba, s katere je čudovit razgled nad okolico.

Četrtek, 6. 10. 2022

Danes smo si ogledali komunalno čistilno napravo, kjer prečiščujejo odpadle vode iz mesta Kičevo. Na kanalizacijo je priključena večina stanovanjskih objektov v mestu, medtem ko do okoliških vasi kanalizacijsko omrežje ni zgrajeno. Na uro lahko prečistijo 300 m3 odpadnih voda, prečiščeno vodo pa nato izlivajo v reko. 

V idiličnem okolju na hribu nad Kičevim, vas se imenuje Knezino, so učenci iz odpadnega materiala in iz naravnih materialov, ki so jih našli v gozdu, izdelovali ptičje hišice.

Zvečer so nam gostitelji priredili pravo makedonsko pojedino z raznolikimi dobrotami, pod katerimi so se šibile mize. Po podelitvi certifikatov je sledila bučna zabava. 

(Skupno 363 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost