V tednu od 11. do 15. aprila 2022 smo na našo šolo sprejeli 22 tujih učencev in učiteljev iz kar petih držav. Teden dni aktivnosti v šoli, bližnji okolici in na ekskurziji po Sloveniji je za naše devetošolce, predvsem pa za tujce, pomenil nekoliko drugačen vsakdan in prinesel nova znanja ter spoznanja tako o poznavanju okolja, kot na področju kultur in mednarodnega sodelovanja.

Učili smo se o habitatih, torej o različnih naravnih in umetnih ekosistemih, ki nas obkrožajo in o našem odnosu do narave. Primerjali smo okolja v različnih državah in ugotovili, da smo si z nekaterimi bolj, drugimi manj podobni, pa vendar vsi stremimo k skupnemu cilju – ohranjanju narave s tem, da ne škodujemo naši dobrobiti. Ker pa je Slovenija vroča točka biodiverzitete, saj imamo na tako majhni površini toliko različnih okolij in različnih vrst živih bitij, smo si jih nekaj tudi ogledali. Spoznavali smo ekstremna življenjska okolja kot so kraške jame in soline, kjer prebiva le malo organizmov, peš smo odpravili skozi gozd v Železno jamo, občudovali kraški svet v Rakovem Škocjanu, si ogledali Sečoveljske soline in spoznali Piran. Pravo nasprotje sredozemskega sveta so naše Alpe. Bili smo na Bledu in v Bohinju, povzpeli tudi visoko v gore, na Vogel, kjer pa nas je pričakal sneg. Ravno dovolj ga je še bilo za kepanje. Ogledali smo si čistilno napravo v Študi in spoznavali kako skrbimo, da so naše vode kljub močnemu dotoku onesnaženih komunalnih odpadnih voda čiste. Seveda pa smo nekaj vsebin namenili tudi kulturi, našemu Slamnikarskega muzeju in naši prestolnici, Ljubljani.

Bil je intenziven teden, poln doživetij. Odzivi tujcev so bili pozitivni. Navdušeni so bili nad urejenostjo okolja in našo skrbjo za naravo in seveda našo lepo novo šolo. Tudi naši učenci so postali bogatejši za marsikatero spoznanje. Sodelovanja v mednarodnih ekipah nam vsem omogočajo drugačen pogled na naravo in družbo, spoznavanje drugih okolij in kultur nas bogati in naj nam hkrati krepi tudi naš ponos, da Slovenija le ni tako majhna pikica na zemljevidu in da imamo tod mnogo več kot marsikdaj mislimo, le prepoznati moramo in skrbno negovati.

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost