Select Page

Zjutraj smo se odpravili na kulturni dan, ki je potekal na Dolenjskem. Najprej smo se odpravili na Muljavo, kjer smo si ogledali domačijo Josipa Jurčiča. Tam smo si ogledali film o domačiji, nato pa so nam še razkazali Jurčičevo domačijo. Ob pomoči napisov in zbirk smo tudi izpolnjevali učne liste.

Po končanem ogledu smo se z avtobusom odpeljali proti Raščici na Trubarjevo domačijo. Tam smo se posedli v nekdanji obnovljen mlin kjer nam je prijazni vodič razložil razmere tedanjega časa, Trubarjevo življenje, njegova dela, razložil nam je tudi, kje se je Trubar šolal, kdo ga je podpiral …

Po končanem predavanju smo se odpeljali še proti gradu Turjak, kjer nam je prijazna vodička razkazala grad in nam predstavila njegovo zgodovino. Tako smo na primer izvedeli, da je Prešeren v pesmi Turjaška Rozamunda lipo, ki stoji pred gradom, zamenjal s hrastom. Na gradu smo videli grajsko kapelico, grajsko ječo, plesno dvorano, sprejemnico za goste, viteško dvorano ter Rozamundino sobo, nato pa smo se odpravili proti domu.

Kulturni dan mi je bil zelo všeč in zato upam, da bomo imeli še več takih izletov.

Timotej Nikič 9.c

(Skupno 153 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost