V sredo, 15.5.2019, so sedmošolci preživeli sončen, a vetroven, predvsem pa raznolik naravoslovni dan s pridihom spoznavanja zgodovine na slovenski obali. Spoznali so naš zaščiten nacionalni park Sečoveljske soline, pomemben življenjski prostor za številne ptice. Spoznali so tudi njegove posebne prebivalce: solinskega rakca in ribo solinarko ter slanoljubne rastline. Predstavljeno jim je bilo ohranjanje kulturne dediščine pridelovanja kuhinjske soli najboljše kvalitete na tradicionalen način.

V Piranu so si ogledali akvarij in s pomočjo učnih listov ponovili razvrščanje in lastnosti živali, ki jih najdemo v Jadranskem morju. Letošnje leto je bil v akvariju res zelo pester nabor morskih nevretenčarjev in najpogostejših rib.

Sledil je voden sprehod po srednjeveškem Piranu, ki ga je učiteljica zgodovine začinila s pripovedovanjem zanimivih in poučnih zgodovinskih zgodbic. Sprehodili smo se do cerkve sv. Jurija ter po ozkih mediteranskih ulicah in trgih doživeli utrip srednjeveških mest. Na Tartinijevem trgu smo izpostavili pomen violonista Tartinija in si pogeldali znamenito Benečanko. Tako smo medpredmetno združili različne vsebine ob terenskem raziskovanju.

Piko na i pa je predstavljalo sladkanje s sladoledom oz. kakimi drugimi dobrotami.

Vodja ND: mag. Katarina Vodopivec Kolar

(Skupno 384 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost