Select Page

Bogato založena šolska knjižnica je najdragocenejši zaklad šole, saj največ znanja in novih spoznanj prihaja prav iz knjig šolske knjižnice. V veselje učencev, učiteljev in knjižničarjev je po dolgih sušnih letih zamrznjene nabave novih knjig v našo knjižnico v letošnjem šolskem letu znova posijalo sonce. Ob podpori Šolskega sklada in projekta Erasmus smo lahko knjižnico končno obogatili za nekaj novih knjig z različnih področij in različnih žanrov. Pridite v knjižnico in jih prelistajte. Gotovo boste našli kaj zanimivega.

Iz sredstev, zbranih z zbiralno akcijo starega papirja, bomo naročili še nekaj novih knjig, o čemer vas bomo obvestili januarja.

Pisani svet čustev: rastimo ob 30 zabavnih zgodbah o čustvih (Menendez-Ponte, založba Rokus)

Prepoznati ter znati izražati čustva in občutke je v razvoju otroka zelo pomembno. Včasih odrasli razumemo, kaj otrok čuti, a mu tega ne znamo razložiti tako, da bi lahko bolje razumel sebe. Vendar pa je to ključnega pomena za razvoj in rast srečnega otroka.

Nedeljka (Mebs, Mladinska knjiga)

Pravijo, da imajo nedeljski otroci zmeraj srečo, a Nedeljka sprva o tem ni povsem prepričana. Živi v domu za otroke brez staršev in sanja, kako jo bo nekoč prišla iskat »nedeljska mama« in jo peljala na sladoled, v živalski vrt in še kam … Dolgo se ji ta želja ne uresniči, potem pa se ji končno nasmehne sreča in zgodi se marsikaj, o čemer si prej niti sanjati ni upala…

Senca in kost (Bardugo, Mladinska knjiga)

Ravka je obdana s sovražniki, na dva dela pa jo seka Senčna globel, v kateri mrgoli ljudožerskih pošasti. Usoda Ravke je na ramenih Aline Starkov, ki med reševanjem svojega prijatelja v sebi odkrije nenavadno moč. Ta bi utegnila biti ključ do osvoboditve…

Svetovno uspešna fantazijska poslastica je doživela uprizoritev tudi v obliki Netflix serije: Shadow and Bone.

Pasji mož: Kažin in kazen (Pilkey, Mladinska knjiga)

V novih epizodi se Pasji mož s pomočjo pogumnega in srčnega malega Petrčka, Ade-hadeja in preostale druščine spoprijema z novimi in starimi zlobneži ter sklepa trdna zavezništva. Pozor, PASJI MOŽ KRENE!

Pisma tebi (Nika Kovač, Mladinska knjiga)

Knjiga je zapisana v obliki kratkih »pisem«. Pisem, ki govorijo o pogumu, utrujenosti, dvomu, zmagah, veselju in strahu. Pisem, ki govorijo o pomenu opozarjanja na krivice, o pomenu socialne države in enakopravne družbe. Pisem, ki govorijo o zgrešenih lepotnih idealih, nakupovanju in prijateljstvu. Pisem, ki slavijo naše napake in raznolikost. Knjiga Pisma tebi pa ni namenjena le mladim, temveč vsem.

Zajčkova hišica (Štefan, A.,  Mladinska knjiga)

»Živel je zajček, imel je hišico in ta hišica je stala čisto ob potoku,« se pričenja pravljica o zajčku, ki mu je povodenj odnesla hišo. Še sreča, da ni bil sam. Hitro so se nabrali živalski prijatelji in mu pomagali postaviti nov dom. Zato je Zajčkova hišica predvsem zgodba o prijateljstvu in izjemni moči solidarnosti, pripoved o nesreči slehernika, pa tudi o moči kolektiva, ki zmore pomagati šibkejšemu.

Zgodbe iz želodjega gozda (Donaldson, Mladinska knjiga)

Gremo še globlje v gozd. Zajčica si išče prostor za dremež, medved se pripravlja na praznovanje rojstnega dne, pujsek in kokoška se gresta skrivalnice, lisica je izgubila nogavice. Slikanica z zavihki vabi in spodbuja otroke k sodelovanju in neskončnemu uživanju. Pokukajmo pod zavihke in se igrajmo.

Pokloni prijaznost in žarek luči (Stott, založba Grafenauer)

Zgodba govori o deklici Koko in njenem prijatelju Medotu, ki je zelo plah in zaradi svoje ogromne pojave nima prijateljev v živalskem svetu. Koko si nadvse želi, da bi živali spoznale, da je Medo dober in prijazen, zato se odloči, da mu bo pri iskanju prijateljev pomagala.

Pedenjped gre v pedenjsvet (Grafenauer, N., založba Grafenauer)

Obsežna slikanica, v kateri je zbranih vseh 37 pedenjpesmi, vabi otroke, da skupaj s kratkohlačnikom spoznajo vse radosti in tegobe otroškega sveta.

Kako strašna (je v resnici) tema (Milbourne, založba Grafenauer)

Navdihujoča zgodba o fantku, ki se sooči s temo, otroke ne le pomirja, ampak jih tudi spodbuja, da spregovorijo o svojih čustvih in skrbeh ter nudi odlično izhodišče za pogovor o strahovih in premagovanju le-teh. Izrezljane luknjice nudijo obilico zabave med branjem, hkrati pa tudi priložnost za poigravanje s sencami, saj jih lahko z lučko, ki jo ima danes že skoraj vsakdo tudi na telefonu, pripravimo, da zaplešejo na steni.

Vse o družinah (Brooks, založba Grafenauer)

Družine so vseh oblik in velikosti in prav vsaka je drugačna. Slikanica otroku pojasni kaj je družina, kaj nam nudi, zakaj jo potrebujemo in kako se lahko v družini tudi kaj spremeni. Ponuja veliko iztočnic za pogovor z otrokom o različnih oblikah družin, družinskih članih in njihovih sorodstvenih razmerjih. Otroke tudi spodbuja, da narišejo svoje družinsko drevo in se naučijo poimenovanja sorodnikov.

24 ur v kameni dobi (Kling, založba Grafenauer)

Izjemno zanimiva in poučna knjiga, ki otrokom na zabaven način prikaže, kako so dneve preživljali njihovi vrstniki v kameni dobi.

Vse o prijateljih (Brooks, založba Grafenauer)

Pravo prijateljstvo je vrednota, ki osmisluje naša življenja. Očarljivo ilustrirana slikanica otroku pojasni, zakaj potrebujemo prijatelje, kdo so lahko prijatelji in zakaj jih je zabavno imeti. Ponuja napotke, kako spoznati novega prijatelja in kako reševati spore. Za veščine dobrega prijateljstva je potrebnih veliko vaj in izkušenj, zato slikanica vključuje tudi napotke za odrasle, kako lahko otroku pomagajo pri razvoju veščin pravega prijateljstva.

Spoznaj mikrobe (Grossman, založba Grafenauer)

Slikanica o čudovitih drobcenih živih bitjih, ki krojijo naša življenja.

Planet v plastiko ujet (Layton, založba Grafenauer)

Na našem planetu je plastika že povsod. Povzroča veliko težav ter ogroža živa bitja in naše okolje. Večkrat nagrajeni avtor in ilustrator Neal Layton v slikanici pojasni, kdo je iznašel plastiko, kje vse jo lahko najdemo, zakaj se ne more bio razgraditi in kakšno nevarnost predstavlja kopičenje plastike v naravi za ljudi in živali. Ponuja tudi kopico idej, kako lahko težave s plastiko rešujemo in tako pripomoremo k čistejšemu planetu.

Šolski sklad – namenjeno projektu Naša mala knjižnica za prvo triado

Nevidna hiša (Crvenkovska, KUD Sodobnost)

Deklica Kala je primorana v naglici zapustiti svoj dom. S starši se odpravi na dolgo, utrudljivo in strašljivo potovanje, ki mu ni konca. Kala ne razume, kaj se dogaja, posluša samo zaskrbljene besede, ki si jih med seboj šepetajo odrasli, ve le to, da pogreša babico, dedka, svojo hišo in najljubšo igračko. Ganljiva zgodba o deklici begunki, ki najde uteho v nevidni hiši. V domu, ki si ga ustvari v domišljiji in ki bo z njo, kamor koli jo bo zanesla pot.

Morje (Raud, KUD Sodobnost)

Morje je lepo skrbelo za svoje ribice in jim vsak večer bralo zgodbe za lahko noč. Toda nagajive ribice so bile včasih hrupne in takrat se je utrudilo in postalo žalostno. Nekega dne, ko so še posebej glasne, se morje odloči in nenadoma odide. Končno lahko ribice po mili volji uganjajo norčije! Vendar jim nekaj manjka – le kdo jim bo prebral zgodbo za lahko noč? Velik, lačen maček jim obljubi, da jim bo priskočil na pomoč, a pod enim, strašnim pogojem…

Muri in borovnica (Happonen, KUD Sodobnost)

Mala Muri, prav posebna medvedka, in medved Hrust se odpravita na pot. Na koncu poti so borovnice in hodila bosta, dokler ne bosta na cilju. Nobenega tekanja naokrog, nobenih prevalov. Hrust gre naravnost naprej in Muri mu mora slediti. Naj jima pride nasproti kar koli! Toda gozd, poln čudovitih stvari, vrvi od življenja in Muri se težko drži poti… Bo Hrust opazil najpomembnejše izmed vsega?

Kako objeti ježa (Bauer, KUD Sodobnost)

Jež zadovoljno živi svoje življenje, vse dokler ga ne pograbi silna želja, da bi nekoga objel. Poskusi pri slonu, pri medvedu, a kdo bo objel ježa, ki bode? Vse kaže, da ni takega junaka. Ubogi jež, kako je razočaran. Še huje! Uleže se na tla, da vse štiri od sebe in noče več vstati. Kakšna sreča, da v gozdu živi tudi Pipe lisjak! Prav lisičje prebrisano se loti naloge.

Tisoč ptic (Peklar, KUD Sodobnost)

Kralj daljne dežele živi v palači, osamljen v njeni razkošni razsežnosti. Le petje ptic ga še ponese nad njene zidove in mu na obraz nariše nasmešek. Ko nekega večera zasliši prav posebno pesem, si zaželi, da bi jo poslušal noč in dan, dan za dnem. Zato ukaže rajčico ujeti in zapreti v kletko. Toda zaprta v kletki, ptica ne zapoje. Služabniki prinašajo nove in nove ptice, izdelajo novo kletko, še večjo, še lepšo, a vse zaman – ptice še vedno ne zapojejo. Kraljevo zadnje upanje je deček z obrobja mesta. Vse, kar ima, je kletka in v njej ptica, ki prelepo poje. Kaj je njegova skrivnost?

Modra raca (Kraigher, KUD Sodobnost)

To je zgodba o raci, ki posvoji zapuščenega krokodilčka. Kopa ga, skrbi zanj in ga nauči plavati. Vzljubi ga in vzgoji. Postane njegova mama, tako ponosna, ko zraste v krepkega krokodila. A pride dan, ko staro raco začne zapuščati spomin. Slikanica na zanimiv in razumljiv način bralcem predstavi dve življenjski temi: posvojitev in staranje. Ter nas spomni, da prave ljubezni nič ne ustavi.

Božič! Božič! (Kasparavičius, KUD Sodobnost)

Prijetna in navdihujoča knjiga Kęstutisa Kasparavičiusa o prazniku, ki ga željno pričakujejo ne le ljudje, temveč tudi živali. Mačke, miši, zajci, koze, pa medvedi, ribe, pingvini in kiti – vsi želijo okusiti zimske radosti in se na božič pripravljajo na najrazličnejše načine, pri tem pa se zelo zabavajo. Kęstutis Kasparavičius je najslavnejši litovski avtor otroških knjig, ki so izšle v mnogih državah po Evropi, Aziji ter Severni in Južni Ameriki.

Tabor Bravo (Boonen, KUD Sodobnost)

Teodorju Bobu Princlu Prvemu, ki je na lastno pest odkril, kje leži pradavnina, in ki se spozna na mamutove kakce, ni prav nič do tabora Bravo. Tam ne pozna nikogar in v njem je malo nevarno, včasih un poco divje. Skakanje z Vratolomne skale, trik z ovco, izvajanje zibanca… Kaj storiti, če česa ne zmoreš ali če ima tvoj prijatelj domotožje? V taboru Bravo boste odkrili kotičke, kjer še nikoli niste bili. Padci so dovoljeni in barva se čez črto!

Tine in Bine na vlaku (Havukainen in Toivonen, KUD Sodobnost)

Le kdo ne pozna Tineta in Bineta, odštekanih bratov iz Čudne Gore, ki sta srca bralcev vseh starosti osvojila s svojimi norimi izumi in neomejeno domišljijo? Na Finskem so bile knjige iz serije o Tinetu in Binetu prodane v več kot milijon izvodih, slovenski bralci pa se nad pustolovščinami priljubljenih junakov lahko navdušujejo ob šestih knjigah, doslej prevedenih v slovenščino. Vsako branje prinaša obilo smeha in tudi v novi, sedmi knjigi ne manjka napetih in humornih situacij, ko Tine in Bine prvič potujeta z vlakom. Pridružite se jima na vznemirljivi vožnji po tirih!

Zarja in Živa: Nabrita šolarka (Sinikka in Nopola, KUD Sodobnost)

Zarja je začela hoditi v prvi razred. Šolarji morajo sami lupiti krompir in si ne smejo vrtati po nosu, pove sestrici Živi. Mala malica, pomisli Živa, tudi ona bi lahko bila šolarka, biti ves dan sam doma je grozno dolgočasno. Nabrito dekletce ne okleva – z nenavadno ukano se bo namesto sestre udeležila ribolovnega izleta! Toda njenim vragolijam ni ne konca ne kraja, in ko zaradi rimarjenja ribam kmalu podivja ves razred, Živi grozi, da se bo skrivnost razkrila…

Inšpektor Jože (Koren, KUD Sodobnost)

Humorja poln strip o detektivskih pustolovščinah inšpektorja Jožeta. Čistokrvni jazbečar, po poklicu policijski inšpektor, se, kadar ne pije čaja s svojo drago Ivanko, posveča lovljenju dveh zmikavtskih pujsov. Slišita na ime Kapo in Bundo ter sta nenehno v navzkrižju z zakonom: kradeta v trgovini, se tihotapita na tovornjaku, ukradeta kombi, bežita pred roko pravice… Kapo in Bundo sta sicer izjemno premetena pujsa, a inšpektor Jože je vedno en korak pred njima.

O zajcu, ki se je rad smejal (Vitez, KUD Sodobnost)

Grigor Vitez, znameniti hrvaški pisatelj in pesnik, je pisal predvsem zgodbe in pesmi za otroke. Njegovi liki so duhoviti, prikupni, nekatere zgodbice pa so že ponarodele. Po njem je na Hrvaškem poimenovana najpomembnejša nagrada za mladinsko književnost. Humor in čarobna moč Vitezovega pripovedništva prežemata tudi tri zgodbe v tej knjigi. Si predstavljate, da zajec premaga volka s smehom? Ali ne bi bilo lepo, če bi imeli čarobni svinčnik, ki bi sam napisal domačo nalogo? Ali če bi se spoprijateljili s Soncem?

Še enkrat vabljeni v knjižnico in na nova bralna potovanja.

knjižničarji Sonja, Lucija in Matej

Post expires at 8:20dop on petek 20 januarja, 2023

(Skupno 303 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost