Select Page

V zadnjih dneh novembra smo učenci 8. razreda skupaj z učitelji na kulturnem dnevu »Po Prešernovih stopinjah« raziskovali in dopolnjevali znanje o Prešernovem življenju, delu in njegovem pomenu za Slovence. Program nas je vodil v tri slovenske kraje, ki so najbolj zaznamovali pesnikovo življenje.

Raziskovanje smo začeli v Ljubljani – v kraju, kjer je Prešeren preživel največ let svojega življenja. Ustavili smo se ob njegovem spomeniku, ki stoji sredi Prešernovega trga. Spomenik je eden izmed najbolj priljubljenih in obiskanih znamenitosti Ljubljane. Sprehodili smo se tudi po ulicah Stare Ljubljane, kjer je pesnik pustil svoj pečat.

Z avtobusom smo se nato odpeljali v Kranj, kjer je pesnik preživel zadnja leta svojega življenja. Pot nas je vodila do Prešernovega Gaja, nekdanjega kranjskega pokopališča, kjer je pesnik pokopan s svojo hčerko Ernestino. Ogledali smo si njegovo najemniško stanovanje, v katerem je bival s svojo sestro Katarino. Stanovanje je danes preurejeno v Prešernov muzej. Ustavili smo se še pred pet metrov visokim bronastim odlitkom pesnika, ki stoji pred Prešernovim gledališčem. To je največji spomenik v čast Prešernu.

Zadnja postaja našega raziskovanja je bil Prešernov rojstni kraj, Vrba. Tam smo si ogledali njegovo domačijo in cerkev Sv. Marka, ki stoji na gričku nad domačijo. Središče vasi zaznamuje vaška lipa, okrog katere je postavljenih 16 srenjskih kamnov, na katerih so včasih sedeli vaški možje in odločali o pomembnih stvareh.

Polni novih spoznanj o življenju našega največjega pesnika, Franceta Prešerna, smo zaključili pester kulturni dan in se vrnili domov.

Maša Iskra, 8.b

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost