22. april je v srca ljubiteljev ekologije zapisan z zlatimi črkami. Dan Zemlje v več kot 192 državah po vsem svetu vsakoletno obeležimo z različnimi dogodki, čistilnimi akcijami, ozaveščanju o recikliranju in ekološkimi nasveti.

Tudi na OŠ Domžale smo se v tednu pred prvomajskimi počitnicami še posebej posvetili ponovni uporabi in ekologija. Naša šola sicer vsakodnevno skrbi za lepšo prihodnost planeta: z ločenimi in označenimi smetnjaki pravilno ravnamo z odpadki, napisi na stenah nas opozarjajo, da ugašamo luči in zmanjšujemo uporabo papirnatih brisačk, z učenci se že od prvega razreda naprej pri obedih pogovarjamo o zavrženi hrani … Med 19. in 23. 4. pa so pri pouku likovne umetnosti v marsikaterem oddelku nastajali izdelki iz odpadne embalaže, plakati o pravilnem ravnanju z odpadki, seminarske naloge o ekologiji, branje strokovne literature na to temo …

Učenci 2. a matične šole s svojo učiteljico Anito Tancik so z nami delili fotografije zanimivih izdelkov iz odpadne embalaže, ki so nastali med poukom v tem tednu, pa tudi inovativnih izdelkov, ki so jih izdelali za tehniški dan še med poukom na daljavo. 

Učenci podružnične šole Ihan so se pod vodstvom mentorja Gregorja Križaja lotili večmesečnega projekta Ekošole “Hrana ni za tjavendan”, kjer so spremljali količino zavržene hrane v šoli z namenom, da bi poiskali možnost za njeno zmanjšanje. Žal je covid situacija njihovo prizadevanje precej okrnila, a so učenci kljub temu izvedeli veliko o svojih prehranjevalnih navadah in se zamislili nad količino zavržene hrane.

Učiteljica podaljšanega bivanja in mentorica ŠSU Monika Grašič je skupaj z učenci podaljšanega bivanja pripravila razstavo v avli matične šole, ki kaže na razmišljanje učencev, kako si lahko sami prizadevajo za čistejši in lepši planet.

Oglej si fotografije in razmisli – kaj boš pa ti naredil/-a za lepši jutri?

Mentorica ŠSU Špela Malgaj

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost