Ob poslušanju Pravljice Čarobna Voda  so prvošolci izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Spoznali so, zakaj si moramo umivati in koliko vode porabimo samo pri umivanju rok. Kot že ime pove, je Hoja za vodo, hoja v naravi in če je le možno v smeri vodnega izvira. To je simbolična gesta, s katero želimo pokazati, da se je za pitno vodo treba potruditi. Glavno vodilo je ozaveščanje na področju oskrbe s pitno vodo, z gibanjem, s hojo. S plastenko in vedrom so se sprehodili ob Mlinščici in Kamniški Bistrici. Občudovali so naravo in spremljali koliko vode nas obdaja. Pa še kako je potrebno dobro skrbeti za čiste vode, da si lahko privoščimo požirek čiste vode.

Od 2. Do 5. razreda so se odpravili na ogled Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik. Po Prijetni hoji ob Mlinščici in Kamniški Bistrici smo prispeli do čistilne naprave. Ogledali smo si predstavitveni film, ki nam je predstavil delovanje naprave. Zaradi gradbenih del  smo si ogledali le del čistilne naprave.

V goste smo povabili tudi biologinjo Klaro Bulc Rozman. Ob potoku Žabnica nam je predstavila življenje ob in v vodi. S pomočjo lup smo opazovali vodne živali, ki so bile ujete s pomočjo zelo goste mreže. Zelo zanimivo. Videli smo marsikatero živalco, ki jo s prostim očesom v potoku ne vidimo, ker se skrivajo. Naredili smo tudi poskus, kaj se zgodi z drsalci, če v potok zlijemo detergent.  V lonček smo dali vodo in nanjo previdno položili sponko za spenjanje papirja. Plavala je na vodi. Tako kot vodni drsalec. Vodi smo s kapalko dodali detergent in sponka se je potopila. To se zgodi tudi z vodnim drsalcem, če v potok izlivamo detergent.

V šoli pa nas ve čakalo vrsto poskusov v katerih so se učenci lahko izkazali. Pri vsakem poskusu so imeli natančna navodila, katere pripomočke potrebujejo in kaj je potrebno storiti, da poskus uspe. Preizkusili so lahko: Žejne papirnate brisače, Zakaj ladja ne potone, Površinska napetost, Zamašek na sredini kozarca, Prestrašeni poper, Zlomljena slamica in nevidni kovanec, Potujoči mehurčki, Cvet se odpre Kapljica poveča črke, Ocean v steklenici, Ognjemet v vodi, Kako nastane oblak… Vse to si ogledate tudi na spletni strani www.cevko.si

(Skupno 292 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost