Zelo smo ponosni, da na našem šolskem ekovrtu od konca aprila stoji veličasten HOTEL ZA ŽUŽELKE, ki je nastal kot produkt medpredmetnega sodelovanja učencev tehničnega izbirnega predmeta ter okoljske vzgoje in krožka šolski ekovrt.

Hotel za žuželke so izdelovali učenci in učenka sedmih razredov pri izbirnem predmetu Obdelava gradiv: les, v lanskem šolskem letu. Vsako leto učenci pri izbirnem predmetu izdelujejo izdelke po svoji zamisli. Naredijo skice izdelka in sestavnih delov.  Za kakšen zahtevnejši sestavni del narišejo tudi delavniško risbo. Učencem je vedno ponujen tudi kakšen zahtevnejši projekt in lani je to bil HOTEL ZA ŽUŽELKE. Z načrtovanjem izdelka smo začeli v oktobru. Najprej smo pobrskali po internetu, da smo izvedeli, kakšne so zahteve za takšno bivališče, katere živali v njem prebivajo in kakšne pogoje potrebujejo. Nato so učenci narisali svoje ideje za izdelek, jih predstavili in iskali možne izboljšave. Ko so naredili načrt, so sestavili spisek materiala, ki  je bil potreben za izdelavo. Sledila je nabava materiala in izdelava hotela za žuželke, ki so ga učenci z veseljem izdelali.

Mentor: Peter Krajnc

Hišnika sta nam namestila hotel za žuželke na šolski ekovrt ter pripravila zaščitno mrežo. Učenke krožka šolski ekovrt so pomagale s polnjenjem kamric za bivališča za žuželke. Napolnile so jih s slamo, senom, storži, različno debelimi vejami, preluknjanimi debli ter opekami.

Pri delu nam je bil hišnik g. Marjan v veliko pomoč, za kar se mu zelo zahvaljujemo.

Upamo, da se bo v našem hotelu ugnezdilo veliko žuželk in sobivalo na cvetočem šolskem ekovrtu ter z rastlinami dopolnjevalo biotsko pester antropogeni ekosistem, ki ga bodo naši učenci z učenjem na prostem spoznavali v učilnici v naravi.

Mentorica: mag. Katarina Vodopivec Kolar

(Skupno 1.324 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost