Logika 1

Število ur tedensko: 1
Letno število ur: 35 (32 ur – 9. razred)
Razred: 7., 8. in 9.

Logika je filozofski nauk o razmišljanju in pravilnem sklepanju. Beseda logika izhaja iz grščine – logos, pomeni pa beseda, smisel ali razlog. Logika je prav tako ena od vej filozofije, v 19. stoletju so jo uvrstili tudi v matematiko, v zadnjem stoletju pa se uporablja pri programiranju – računalništvu. Utemeljitelj logike je bil grški filozof Aristotel, ki je živel med leti 384 -322  pred našim štetjem. Kljub temu, da je njegov učitelj bil Platon, je sam bistveno vplival na marsikatero vedo ali pa jo celo utemeljil:  logiko, fiziko, biologijo, etiko, teorijo poezije in teorijo politike. Aristotel je bil tudi učitelj in prijatelj Aleksandra Velikega.

Že starodavni znanstveniki so stremeli po tem, da osvojijo čim več logičnega znanja, zato vabim, da na to pot stopijo še učenci naše šole. Obravnavali bomo različne strategije za reševanje nalog, spoznali pa  bomo tudi logične izjave.

Primer naloge

Otok vitezov in oprod

Otok vitezov in oprod zagotovo poznate. Vsak otočan je vitez ali oproda, pri tem pa vitezi vedno govorijo resnico, oprode pa vedno lažejo.

a) Nekoč sem srečal tri domačine in jih povprašal, ali so vitezi ali oprode. Prvi je izjavil:

“Vsi smo oprode.” Drugi ga je zavrnil: “Ne, to ni res! Le dva med nami sta oprodi,” tretji pa je to zanikal. Ali je tretji domačin vitez ali oproda?.

(Skupno 309 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost