Na naravoslovnem dnevu so devetošolci poglobljeno spoznali delo mikrobiologov in osnove mikrobiologije. S stereomikroskopi so opazovali kulture bakterij ter plesni, v eksperimentalni delavnici »kvasove bombice« so spoznali učinek in pomen kvasa pri fermentaciji v živilski industriji. Z zanimivim prikazom kodiranja proteinov z lego kockami so učenci plastično spoznali, kako se v celici na podlagi genetskega koda v DNK izdelajo proteini in kako hitro lahko pride do mutacij, ki v evoluciji lahko predstavljajo prednost ali napako.

Na koncu so strnili pridobljeno znanje na predavanju o biotehnologiji, kjer je predavatelj predstavil aktualne primere, kjer se znanje biologije lahko povezuje s tehniko in industrijo ter predstavil določene etične dileme biotehnologije. Na koncu je bil še čas za pogovor o poteku študija in poklicu mikrobiologa.

V torek, 30.1.2024 je potekal naravoslovni dan v Ihanu za učence 9.i in 9.c, v sredo pa v Domžalah za 9.a in 9.b.

Vodja ND: mag. Katarina Vodopivec Kolar

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost