V torek, 27. 11. 2018, je našo šolo obiskal nepalski pesnik Yuyutsu RD Sharma. Na obisku sta ga spremljala Evald Flisar, znan slovenski pisatelj, publicist in odgovorni urednik revije Sodobnost, ter Katja Klopčič Lavrenčič, pomočnica glavne urednice revije Sodobnost, ki je pogovor s pesnikom tudi vodila.

Yuyutsu RD Sharma se je rodil v Indiji, večino svojega življenja pa preživel v Katmanduju v Nepalu. Je pesnik, novinar in predavatelj. Svoje pesmi piše v angleščini in nepalščini, bere pa jih na literarnih dogodkih po celem svetu, med drugim je nastopil na letošnjem slovenskem knjižnem sejmu. V slovenščino sta do zdaj prevedeni 2 njegovi zbirki – Jezero Fewa & konj ter Potresni spevi, obe sta izšli pri založbi Sodobnost.

Literarno srečanje s pesnikom je potekalo v prijetnem vzdušju v knjižnici. Pripovedoval nam je o svojem otroštvu, življenju in izkušnjah ter o nepalski kulturi in jeziku. Prebral nam je tudi nekaj svojih pesmi. Najbolj pretresljive so tiste, ki so nastale po potresu v Nepalu leta 2015. Pesmi je bral zelo energično in doživeto. Po končanem branju je odgovarjal na vprašanja učencev in učiteljev.

Osebno mi je bil njegovi nastop izredno všeč, druženje s pesnikom pa zelo zanimivo in zabavno. S tega druženja smo lahko odnesli mnogo dobrih stvari, recimo to, da je v življenju treba gledati stvari s pozitivne perspektive, saj bo tako tudi življenje samo bolj pozitivno. Dobili smo tudi zelo dragoceno perspektivo človeka, ki ne izvira iz zahodnega sveta. Naučili smo se veliko on Nepalu, o njihovih ljudeh, mentaliteti in kulturi. Želim si, da bi bilo takih srečanj še več, saj širijo naša obzorja in bogatijo naše izkušnje.

                                                                                             Matic Gorenc, 9.b

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost