Z učenci, ki obiskujejo okoljsko vzgojo (8. in 9. razred) smo obiskali črpališče vode na Mengeškem polju. Tod črpajo vodo, ki priteče iz naših pip v Domžalah.
Več pa preberite zapisih učencev spodaj:

­V sredo, 14. 11. 2018, smo se z izbirnim predmetom OV2 sprehodili  do Mengeškega polja, da bi si ogledali tamkajšnje Prodnikovo črpališče vode. Ko smo pripešačili, so nas tam že pričakali gospod Aleš Stražar, predstavnik komunalnega podjetja Prodnik d.o.o, skupaj s svojima pomočnikoma. Gospod nam je natančno razložil kako črpališče deluje in kako je zgrajeno. Pokazal nam  je cevi, po katerih teče voda do naših domov, ter črpalke, s katerimi črpajo vodo, ki potem po vodovodu pride do pipe in jo nato mi popijemo. Nato nas je  povabil v notranjost objekta, kjer smo si ogledali film o kroženju vode ter kako lahko tudi onesnažujemo vodo. Povedal nam je kolikšno površino in kako velik je pravzaprav Prodnikov vodovodni sistem. Po filmu smo lahko tisti, najpogumnejši, izvedeli koliko vode na mesec v povprečju porabi naša družina, potem pa smo si odšli pogledat še meni najzanimivejši del objekta – malo hišico, ki na pogled ni bila čisto nič posebnega a se je v njej skrivala črpalka, ki izpod 45m pod zemljo v sekundi načrpa 42,6 litra vode. Ko smo končali z ogledom smo z eno »fotko« ovekovečili naš obisk Prodnikovega črpališča vode ter se počasi odpravili nazaj proti šoli. Na poti so nas iz svojih avtomobilov pozdravili naši predavatelji.

Vesel sem, da hodim na ta izbirni predmet saj imata učiteljici vedno pripravljene odlične ideje za izlete.

Napisal: Jure Štular 8. c

V sredo, 14.11.2018, smo se z izbirnim predmetom OV2 odpravili na Mengeško polje. Iz šole smo se odpravili peš, takoj po kosilu. Najprej smo se pred šolo orientirali in skupaj izbrali najbližjo pot. Do tja smo hodili približno trideset minut, tam pa so nas pričakali trije uslužbenci podjetja Prodnik in nam povedali nekaj najpomembnejših podatkov o črpališču.

Najprej so nam povedali, da so oni tisti, ki oskrbujejo z vodo Domžale, Mengeš, Trzin, Radomlje in Ihan. Povedali so nam tudi, da je v Domžalah zbirališče na Šumberku. Pokazali so nam zgradbo vodovoda pod zemljo in cevi, ki so tam nameščene. Izvedeli smo, da so te nameščene 45 metrov pod površjem, kjer se nahaja podtalnica, ki jo na površje črpajo s pomočjo črpalk.

Sprehodili smo se tudi v notranji prostor, kjer smo si ogledali kratko risanko o vodnem sistemu in prikazala, od kod vodo pridobimo. Zelo dobro je bil predstavljen tudi vodni krog in stvari, ki jih sami lahko izboljšamo in varčujemo z vodo. Povedali so nam, da je poraba vode največja med 12. in 14. uro popoldne, najmanj pa med 3. in 5. uro zjutraj. Vsak Slovenec povprečno porabi 150 litrov vode na dan.

V tem notranjem prostoru smo videli tudi steno polno gumbov in ročk, ki je namenjena kontroliranju posameznih predelov v krajih, ki jih oskrbujejo. Uslužbencem smo lahko zaupali tudi naš naslov in tako so lahko preverili, koliko vode porabimo. Izkazalo se je, da smo precej varčni in za to so nas tudi pohvalili.

Za konec smo se sprehodili do črpališča, kjer smo se po lestvi spustili pod zemljo in videli črpalko. Tam so nam bolj podrobno razložili njihov pomen in povedali, da vrtine, globoke 45 metrov, za cevi zvrtajo s svedri. V vodnjaku smo videli tudi veliko števcev, ki pomagajo pri nadzorovanju črpanja in uravnavanju stalne gladine vode.

Napisala: Iva Vasle, 8. a

(Skupno 616 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost