Ekodan na temo trajnostna mobilnost

V ponedeljek, 15. 9. 2014, smo imeli vsi učenci in učitelji na OŠ Domžale tradicionalni EKODAN, ko celotna šola zasleduje cilje osveščanja o varovanju našega okolja. Letošnja izbrana tema je bila TRAJNOSTNA MOBILNOST – poudarili smo pomen varovanja okolja z okolju prijaznimi oblikami prihoda v šolo in tako začeli EU teden mobilnosti (16. 9. – 22. 9. 2014).

Učenci prvih in drugih razredov so zato začeli z igro BELI ZAJČEK, učenci 3., 4. in 5. razredov pa PROMETNA KAČA. Več o prometni kači

Obe igrici spodbujata otroke k trajnostnim oblikam prihoda v šolo (peš, s kolesom, javnim prevozom, s souporabo avtomobila) v daljšem časovnem obdobju. Na ekodan smo v veliki večini vsi učitelji in učenci prišli v šolo trajnostno.

Na ekodan so potekale številne aktivnosti in delavnice. Prvi razredi so s policisti spoznavali pomen pešcev v prometu, drugošolci so v Češminovem parku šteli promet. Tretješolci in četrtošolci so se z vlakom – obliko javnega prevoznega sredstva, odpravili v Ljubljano in Kamnik ter se tam še sprehodili in razgibali na svežem zraku. Petošolci so se odpravili peš do podružnične šole v Ihanu, kjer so na kolesarskem poligonu utrjevali pravila spretnostne vožnje s kolesom. Tudi sedmošolci so bili »trajnostno mobilni«, saj so pod mentorstvom učiteljev športa »pešačili« v okolici šole ter poglobili pomen pešačenja na bližnje razdalje in tako naredili še nekaj dobrega za lastno zdravje. Pred tem je semošolcem in tudi osmošolcem ga. Tanja Cegnar, medijsko znana vremenoslovka, pripravila zanimivo strokovno predavanje o vremenu, spreminjanju podnebja in človekovih vplivih na podnebne spremembe. Osmošolci so nato v matematični delavnici računali svoj ogljični odtis, v kemijski pa eksperimentalno spoznali vpliv kislega dežja na žive organizme.

V okviru ekodne smo namenili velik poudarek tudi na varnosti v prometu, zato so izvajalci Zavoda Varna pot pripravili zanimive delavnice za šestošolce in devetošolce. Skozi igrive delavnice in pogovor so šestošolci ponovili pomen pripenjanja z varnostnim pasom v avtomobilih, nošenja čelad, ustreznega obnašanja v prometu. Devetošolci so debatirali tudi o tveganem obnašanju v prometu – vožnji pod vplivom alkohola in drog. Na koncu nas je obiskal tudi gospod Andrej Pegan, ki je utrpel hudo prometno nesrečo pod vplivom alkohola in je učencem doživeto predstavil svojo življenjsko zgodbo o tem, kako se mu je življenje postavilo po nesreči na glavo. Sedaj je po rehabilitaciji ponovno zaživel, napisal tudi knjige o svoji težki izkušnji, mladostnikom pa položil na srce, naj bodo v prometu vedno trezni.

Ekodan je bil zelo uspešen, na kar nam kaže tudi naša Prometna kača v šolski avli, ki se pridno polni z nalepkami trajnostnih prihodov učencev v šolo. Tudi večina zaposlenih na OŠ Domžale nas je na ekodan prišlo v šolo trajnostno in tako ozavestili pomen varovanja okolja pri vsakem izmed nas.

Vodja ekodne:  mag. Katarina Vodopivec Kolar

Preberi več: Ekodan 1. razreda

Preberi več: Ekodan 2. razreda

Preberi več: Ekodan 3. razreda

Preberi več: Ekodan 4. razreda

Preberi več: Ekodan 5. razreda

Preberi več: Ekodan 6. razreda

Preberi več: Ekodan 7. razreda

Preberi več: Ekodan 8. razreda

Preberi več: Ekodan 9. razreda

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost