Poslikava panjskih končnic

V okviru LAS projekta BeeZOO smo na Osnovni šoli Rodica izvedli dve likovni delavnici z naslovom »Poslikava panjskih končnic«. Prva delavnica je potekala 6. 9. 2022, druga pa 8. 9. 2022.

V okviru izbirnega predmeta likovno snovanje za učence 7. razredov, 8. in 9. razredov smo si v  prvem delu pogledali življenje čebel v preteklosti, začetke čebelarstva ter nastanek prvih lesenih panjev-kranjičev. S temi panji se pojavijo panjske končnice, ki so jih čebelarji ali slikarji poslikali z različnimi motivi. Najprej so zarisovali geometrijske like z željo, da bi zaščitili čebele pred zli uroki, nato pa so na končnice slikali posvetne in verske motive. Poslikava panjskih končnic je edinstven primer ljudskega slikarstva na svetu in prikaz slovenskega ljudskega izročila. Ohranjenih je več kot 700 različnih motivov. Nato smo si podrobneje ogledali še značlnosti kranjske sivke ter različne vplive ljudi na njeno življenje.

V drugem delu delavnice so učenci pod mentorstvom učiteljice za likovni pouk Katarine Škoflek poslikali panjske končnice. Vsak je dobil leseno deščico in akrilne barve. Najprej so si učenci izbrali motiv in nato začeli s sposlikavo.

Poslikane panjske končnice smo razstavili in postavili na ogled v Čebeljem paviljonu v Češminovem parku.

                                                                                                    Jana Tomažič-Ličen, mentorica

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost