Predavanje za starše

V torek, 17. 3. 2015, ob 18. uri bo v avli OŠ Domžale predavanje Andreja Miklavca z naslovom Šepetalec športnim otrokom – Zakaj imajo otroci radi šport in kako jih starši pri tem podpiramo.

miklavc2

Naslovnica Šepetalec športnim otrokom

 

 

 

 

 

 

O predavatelju:

Andrej Miklavc, nekdanji vrhunski športnik, trikratni olimpijec, mednarodni podjetnik. Andrej je po koncu dolge in uspešne športne poti ter študiju ekonomije (Management & Marketing) svojo kariero nadaljeval kot strokovni so-komentator na nacionalni TV, poslovni in podjetniški svetovalec, direktor marketinga in prodaje mobilnega operaterja in predstavnik največjega telekomunikacijskega podjetja na svetu, s sedežem v ZDA. V ZDA je pričel z delovanjem Coaching-a in Svetovanja posameznikom in organizacijam pri doseganju ciljev ter spreminjanju problemov v priložnosti. Je avtor in izvajalec programov High Performance ter predavatelj z izkušnjami po svetu in doma. Njegov življenjski moto je: »Uspeh pomeni pot, na kateri se razvijaš, napreduješ in doprinašaš ostalim.« (www.HighPerformance.si, www.AndrejMiklavc.com) 

O predavanju:

Vedno znova me šport fascinira. Pa ne zgolj iz tekmovalnega vidika, temveč širše. Šport in športniki sodijo v panogo, ki jo spremlja 74% svetovnega prebivalstva. To predstavlja najbolj prepoznano in spremljano panogo med vsemi. Zato se logično poraja vprašanje zakaj ljudje tako množično sledijo športu. Odgovor izhaja iz preprostega dejstva. Iz naše biologije. Ljudje verjamemo, zaupamo in sledimo tistemu, ki verjame v to kar počne. In tistemu, ki ima pred seboj jasne cilje. To dvoje je izjemno tesno povezano in prisotno v športu, oziroma pri vseh športnikih. Zagotovo poznate koga, ki se v vašem krogu ukvarja s športom. Brez da bi to govoril na glas ali kako drugače komuniciral. Pri človeku, ki se ukvarja s športom občutimo, da verjame v to kar počne in da ima pred seboj jasen cilj kaj bi želel doseči. To je občutek, ki si ga vsi želimo in iščemo skozi celotno življenje. To je način, na kakršnega želimo graditi naše odnose. To je način, ki ga iščemo v karieri. To je osnova za vsak dolgoročen razvoj. K temu stremimo pri ustvarjanju poslovnih vezi. To je osnova vsake družine. To je bistvo, ki ga želimo vzgojiti, prenesti svojim otrokom. Kaj niso naši otroci naše največje bogastvo? Največji dar, ki ga dobimo v življenju? A hkrati tudi največji izziv. Najtežja naloga, kako s svojim znanjem in razmišljanjem pomagati otrokom osvojiti svet. Se naučiti premagovati izzive, probleme in hkrati odraščati. Napredovati. Odkrivati svoj potencial. Iskati občutek vrednosti, posebnosti, povezanosti, ljubezni. Vse to je tako enostavno najti ravno v športu. In zato je logičen odgovor, zakaj je šport tako logična izbira. Da se sami z njim ukvarjamo. Da v njem uživamo ter da našim otrokom pomagamo spoznati in živeti prednosti, ki jih šport tako široko in enostavno ponuja. 

Šepetalec športnim otrokom predavanje po istoimenski knjigi, namenjen ravno vam. Otrokom, staršem in vsem, ki tako ali drugače delujete v športu. Danes zagotovo živimo v bolj nepredvidljivem okolju in času, kot kdaj koli doslej. V času, kjer so spremembe stalnica, kjer je poznavanje in zavedanje o načinih za napredovanje skoraj nuja. Starši verjamemo, da je otrokovo ukvarjanje s športom daleč najboljši in najvarnejši način otrokovega preživljanja prostega časa. Najboljša kompenzacija za našo nezmožnost preživljanja dovolj kvalitetnega časa z njimi. Zato se je v zadnjih 15ih letih število športnih dejavnosti, ki so na voljo otrokom že od petega leta naprej povečalo kar za štirikrat. Starši zaradi tega vse več otrok vključujemo v različne športe, a tu prevečkrat pozabljamo na otrokova pričakovanja in potrebe, ki se s tem pojavijo. Ne gre toliko za materialne potrebe in pričakovanja otrok, gre bolj za razumevanje in podpiranje njihovega udejstvovanja in razvoja. Skozi vse procese in faze, ki so v športu prisotne še toliko bolj hitro, odkrito in primerljivo, kot na drugih področjih, kot je šola, družina, okolje, … Sam sem v športu preživel čudovitih 27 let. Na svoji poti stopil na marsikatero stopnico, ki je bila sicer nevidna, negotova. Prepotoval svet. Preživel nešteto dni na soncu, mrazu, snegu. Doživel občutek neuspeha, občutek zmagoslavja in vsega vmes. Ko se danes zazrem v oči otroka, ki vedoželjno in igrivo gleda na svet, ne morem mimo dejstva, da mi je šport dal veliko, kar človek mora spoznati, doživeti in preseči v svojem življenju. In če obstaja način, da to pomagam deliti z vami, dragi otroci, starši, učitelji, trenerji….ga bom izkoristil. Izkoristil na način, da boste lažje uživali ob otrokovem razvoju v športu in prepoznali prednosti, ki jih šport nudi vsem nam.

Iz vsebine:

1. Šport je svet. Svet je šport

2. Soustvarite največ pri svojem otroku

3. Zakaj otroci sodelujejo v športu in kaj želijo od športa…

4. Zakaj otroci prenehajo s športom…

5. Pričakovanja, ki jih imajo otroci od svojih staršev

6. Pravilo #1

7. Zaznavanje sposobnosti

8. Vloga pohvale

9. Komunikacija – triangel: starši – trener – otrok

10. Namigi pri podpori svojemu otroku

11. Nastopanje ali rezultati

12. Sem zmagal ali izgubil

13. Tekmovalni dan

14. Pomagajte otroku pri soočanju s »pritiskom«

15. Kako starši učinkovito podpiramo otroke v športu

16. Uživajte tudi sami v športu, zaslužili ste si!

Veselim se druženja z vami in verjamem, da bo vaš pogled na otroke in šport po tem dnevu drugačen.

Preberite tudi: Vabilo v Slamniku, št. 2, leto 2015

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost