Kaj je število pi?

Število pi imenujemo tudi Arhimedova konstanta ali Ludolfovo število in je enaka razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Gre za iracionalno število, saj se ga ne da natančno zapisati kot razmerje dveh naravnih števil, kar je leta 1761 dokazal Lambert.

Slovensko praznovanje dneva pi se je začelo leta 2007 tudi kot tekmovanje v recitiranju števila pi, kar pomeni, koliko števk po decimalni vejici si recitator uspe zapomniti. Na tekmovanju, ki ga prireja Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, je leta 2021 zmagal osnovnošolec Tibor Hvala iz OŠ Valentina Vodnika, ki je za več kot za tri-kratno premagal predhodnega slovenskega rekorderja v recitiranju števila pi Leva Rusa, ki je naštel 3333 decimalk. Tibor Hvala je v eni uri zrecitiral 10123 decimalk, povprečno po tri decimalke na sekundo.

Kdo se lahko udeleži tekmovanja?

Udeležijo se ga lahko vsi pi-navdušenci med učenci predmetne stopnje od 6. do 9. razreda in se bodo na tekmovanje prijavili s prijavnico, ki jo dobijo pri svojemu učitelju matematike. Soglasje staršev, ki ga dobiš pri svojemu učitelju matematike, prinesi do petka, 3. 2. 2023.

Kdaj in kje bo tekmovanje?

Tekmovanje v recitiranju števila pi bo v torek, 14. marca 2023, 6. in 7. šolsko uro v učilnici mat 1.

Kakšna so pravila recitiranja števila pi?

Decimalke števila pi morajo tekmovalci recitirati po vrsti. Tekmovalec se v primeru napake lahko popravi, vendar mora to storiti še preden nadaljuje z recitiranjem naslednje decimalke. V nasprotnem primeru komisija prekine recitiranje. Tekmovalce bo ocenjevala tričlanska komisija.

Zmaga tisti tekmovalec, ki na pamet recitira največ decimalk. V primeru neodločenega izida o zmagovalcu odloči najhitrejši čas, ki ga je tekmovalec potreboval za recitiranje.

Tekmovalec mora govoriti jasno in razločno. V želji, da se izognemo nejasnim odgovorom, bomo recitiranje snemali.

Kakšen bo vrstni red tekmovalcev?

Tekmovalci bodo razvrščeni po priimkih, začenši s črko A. Vrstni red tekmovalcev bo objavljen na dan tekmovanja na oglasni deski pred učilnico mat 1.

Objava in nagrade

Rezultati bodo po končanem tekmovanju objavljeni na šolski spletni strani, naslednji dan pa tudi po šolski objavi. Najboljši trije tekmovalci bodo prejeli simbolično nagrado.

Pomoč recitatorjem

Prvih tisoč decimalk števila pi lahko najdete tukaj.
Tehnika pomnenja: Nauči se 33 decimalk števila π
Pogovor z rekorderjem Tiborjem Hvalo in njegova tehnika pomnenja

(Skupno 605 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost