Rastem s knjigo

V šolskem letu 2017/2018 že dvanajstič poteka nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu«, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, MKL, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Združenjem splošnih knjižnic, Zavodom RS za šolstvo, Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije, Sekcije šolskih knjižnic pri ZBDS  in Društvom slovenskih pisateljev ter v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in zamejskimi osnovnimi šolami. Prispela poročila splošnih knjižnic in odzivi vseh vpletenih kažejo na uspešno izvedbo projekta.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« so:
– spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature;
– promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja;
– spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic;
– motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Začetki izvajanja projekta »Rastem s knjigo OŠ« segajo v  šolsko leto 2006/2007, ko so z njegovim izvajanjem pričeli na Ministrstvu za kulturo. V šolskem letu 2009/2010 je prišel projekt v okvire delovanja Javne agencije za knjigo (JAK).

Z vsakoletnim in kontinuiranim izvajanjem projekta, ki je vezan na šolsko in ne koledarsko leto, želimo šolarje motivirati k branju slovenskih (domačih) avtorjev mladinskega leposlovja in spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic.

Za letošnje šolsko leto (2017/2018) je izbrana knjiga pisatelja Mihe Mazzinija »Zvezde vabijo«.

Uradni začetek projekta je vsako leto 8. septembra, ob mednarodnem dnevu pismenosti, ko so knjige že dostavljene v vse splošne knjižnice v Sloveniji, kjer željno čakajo na svoje bralce.

Naši učenci bodo v okviru projekta obiskali Knjižnico Domžale, kjer jim bodo predstavili svojo zgodovino, svoje dejavnosti in učence povabili na obisk knjižnice za izposojo knjig ali za sodelovanje v različnih dejavnostih, ki tam potekajo.

Učenci 7. i bodo knjižnico obiskali 20. 11. 2017, učenci 7. a 23. 11. 2017, učenci 7. c 8. 12. 2017  in učenci 7. b 18. 12. 2017.

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost