V sredo, 16. 11. 2022, smo se zbrali predstavniki šolske skupnosti od 2. do 9. razreda na šolskem Otroškem parlamentu. Tema slednjega, ki jo za obdobje dveh let določi Zveza prijateljev mladine Slovenije kot krovni organizator nacionalnega Otroškega parlamenta, je duševno zdravje otrok in mladostnikov

Učenci so že takoj po pozdravu z mentoricama dobili nalogo, naj sami razporedijo mize in stole tako, kot si predstavljajo, da sedijo v pravem parlamentu. V štirih šolskih urah našega druženja sva mentorici izmenično pripravili teme za pogovor in delavnice ter socialne igre za povezovanje in uresničevanje naših ciljev.

Mentorici kljub zahtevnosti teme nisva želeli izločiti mlajših učencev, zato smo se najprej pogovorili o čustvih. S primeri iz vsakdana smo nato opredelili, kje na oziroma v telesu lahko človek čustva občuti, in jih prilepili na skico človeka z notranjimi organi. Tako smo skozi pogovor počasi prišli do spoznavanja s terminom duševno zdravje. Pogovarjali smo se o vseh dejavnikih, ki vplivajo na naše duševno zdravje, komu se zaupati, kako si lahko sami pomagamo. Ugotovili smo, da že majhne otroke pogosto kaj skrbi, jih je strah, predvsem pri starejših pa se poslabša še čas, ki ga namenijo spancu ter kakovostnemu preživljanju prostega časa. Otrokom in mladostnikom za vzdrževanje dobrega duševnega zdravja manjka predvsem gibanja na svežem zraku, dobrega spanca, pristnega stika s sočlovekom ter proste zabave, pri kateri nimamo zunanjih animatorjev ali ekranov. Vse to smo za razvedritev ter potrditev naših hipotez tudi preizkusili z različnimi igrami (vodi slepo miško, poišči svoj par, opazuj me – kaj sem spremenil?). Za konec smo povzeli naša spoznanja ter predloge za izboljšanje duševnega zdravja mladih na plakatih ter v šolski avli razstavili naše izdelke.

Letošnje leto bo naša šola gostila tudi regijski Otroški parlament, zato sva mentorici pozorno spremljali sodelujoče “parlamentarce”, med katerimi bova izbrali predstavnike OŠ Domžale, ki nas bodo v različnih vlogah predstavljali na regijskem ter nato medobčinskem otroškem parlamentu.

Monika Grašič in Špela Malgaj,
mentorici Otroškega parlamenta in Šolske skupnosti učencev

(Skupno 320 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost