V torek, 14. 3. 2017, se je 6 učencev (trije iz petega razreda, trije iz šestega razreda) udeležilo delavnic o možganih, ki so potekale v okviru Sinapsinega  teden možganov.

Z vlakom smo se odpeljali do Ljubljane, kjer so nas v Atriju ZRC-ja, na Novem trgu 2, gostoljubno pričakali predstavniki Sinapse, slovenskega društva za nevroznanost. Na začetku smo se igrali igro, pri kateri smo se razporejali v skupine po barvi nogavic, po višini, barvi oči, pa starosti, kar ne bi bilo nič posebnega, če tega ne bi delali samo z neverbalno komunikacijo, torej brez besed.

Sledile so delavnice. Razdelili  smo se razdelili v skupine in se postavili na eno izmed štirih postaj. Na prvi so nam razložili pomen in delovanje možganov ter njihovo zgradbo. Možgani se delijo na  čelni reženj, temenski reženj, senčni reženj in zatilni reženj. Čelni reženj uporabljamo za načrtovanje, presojanje in pozornost, temenski reženj je namenjen senzoriki, zavedanja telesa v prostoru ter razumevanja govora, senčni reženj je odgovoren za sluh, misli in spomin. Zatilni del je pomemben za vid in predstavljanje informacij. Izvedeli smo tudi za gyrus in sulkus. Gyrus so hribčki na možganih, sulkus pa, če se lahko tako izrazim, dolince. Na koncu te delavnice smo imeli kviz, s kateri smo preverili, kaj smo se naučili. Na naslednji postaji smo zgraditi stolp iz LEGO® kock. Ampak zopet ni bilo enostavno, saj so nam nalogo otežili tako, da je vsak dobil svoje navodilo. Npr. 5. in 7. nadstropje mora biti narejeno samo iz rumenih kock, poskrbi da se vsaj v enem nadstropju dve kocki enake barve ne dotikata, stolp mora imeti 8 nadstropij ipd. Ampak to še ni vse! Pri tej nalogi smo morali biti vsi v skupini popolnoma  tiho, kar ni tako enostavno, saj so bile nemalokrat naloge enega v nasprotju z nalogami drugega. Na naslednji postaji smo izdelali model možganov iz stisnjene vate in makaronov, ali pa si lahko narisal simetrično sliko v obliki možganov. Pri zadnji nalogi smo morali Sašu pomagati pri odločitvah. Bilo je malo zapleteno, saj smo imeli različna mnenja, zato smo odločitev sprejeli z glasovanjem.

Delavnice so mi bile zelo všeč, saj so poučne, zanimive, zabavne, poleg tega pa so jih vodili dobri animatorji. Upam, da se bom lahko tudi naslednje leto udeležil te ali kakšnih podobnih delavnic.

Mark Gedrih, 5. b

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost