V torek, 19. novembra 2019, so učenci 7. i razreda PŠ Ihan v okviru projekta »Rastem s knjigo«  obiskali Knjižnico Domžale. Učence sta sprejela prijazna knjižničarja Nives Podmiljšak in Janez Dolinšek, ki sta predstavila zgodovino domžalske knjižnice, kako je knjižnica urejena, ter, dandanes še kako aktualne, elektronske vire. Posebej je navdušila predstavitev rekordov – sliki največje in najmanjše knjige na svetu ter fotografije nenavadnih knjižnic. Ob koncu so si učenci pogledali kratki igrani film – predstavitev knjige Elvis Škorc, genialni štor pisateljice Janje Vidmar, ki je letošnji knjižni dar. Film je bil posnet pred stavbo Osnovne šole Domžale, kar zgodbo postavlja v naše okolje.

V knjigi Elvis Škorc, genialni štor se nam predstavi 13-letni Elvis, ki nima sreče. Oče je najraje na fitnesu, mama v sitni fazi, babica pa na rolerjih. Mlajši sestri Eli iz žepov padajo hrošči in pajki. Soseda je tako huda, da bi spravila pokonci še ležečega policaja. Elvis je genij, izumitelj, bejbisiter in laver, ki pri puncah nima šans, njegovi izumi so neuporabni, malčki pa morajo v njegovem varstvu paziti sami nase. Ampak ima pa super zbirko stripov in prijatelja, s katerim je fino molčati. Zaplete se, ko mama najavi novico, ki njegov lajf postavi na glavo.

Predstavitveni film [https://www.youtube.com/watch?v=ydL_ewdLFsw]

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, ki želi osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Cilji projekta so: spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja; promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja; spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic; motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Uradni začetek projekta je vsako leto 8. septembra ob mednarodnem dnevu pismenosti. V projekt so vključeni vsi sedmošolci in dijaki prvih letnikov srednjih šol, ki prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice. Obisk knjižnice poleg prejema knjige vključuje še spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige.

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost