Smejalo se je in klepetalo. Brskalo med darili in voščilnicami. Živahen vrvež otrok, staršev in starih staršev, pa zaposlenih in številnih drugih krajanov, ki jih zanima ustvarjalni duh Podružnične šole Ihan, se je konec novembra razlegal po novem delu šole. To je eno izmed obdobij, ko šola pokaže in dokaže, da je več kot izobraževalna ustanova.

Učitelji in otroci bi vam znali povedati, da so se na dogodek pripravljati že dva meseca prej. Predpriprava na srečanje, ki predstavlja v uvod v praznični december, je seveda pomembna. Najprej ideja, potem izbira materiala in nato izvedba. Sodelovalo je večina učiteljev in velik del učencev iz vseh razredov. Ustvarjalo, barvalo, rezalo in lepilo se je bodisi med poukom likovne vzgoje, tehnične ali v podaljšanem bivanju. Letos se je predpraznični sejem odvijal v avli novejšega dela podružnične šole. V spodnjem delu so obiskovalci in otroci navdušeno izbirali med ročno narejenimi in okrašenimi namiznimi smrekicami, voščilnicami z osebno noto, glinenimi izdelki izpod ustvarjalnih rok otrok nižjih razredov ter svetlečimi okrasnimi bunkicami, ki so kar klicale po nakupu. In še mnogo drugega. Otroška ustvarjalnost nima meja. Prodajali in rokovali s ‘cekini’ so otroci; pod budnim očesom učiteljev seveda. In nalogo res spretno opravili. Nihče ni šel mimo lično pakiranih in dišečih piškotov. Ali palačink, ki so jih pekli v 1. nadstropju. Bazar ali predpraznični sejem – verjemite, da ime sploh ni pomembno; pomembna je energija, ki zaokroži – je spet odlično izpolnil pričakovanja. Andreja Ljoljo, ki že nekaj let bdi nad izvedbo sejma v Ihanu, katerega v bistvu Osnovna šola Domžale v organizira v okviru Šolskega sklada, je pojasnila, da je: »Namen šolskega sklada zbiranje sredstev s pomočjo donacij, zbiralnih akcij, prostovoljnih prispevkov staršev, občanov za pomoč učencem pri udeležbi v nadstandardnemu programu šole (šole v naravi, izleti, tabori, udeležba na tekmovanjih), za sofinanciranje dejavnosti obveznega programa šole, če se ne financirajo v celoti iz javnih sredstev (izleti, tabori, udeležba na tekmovanjih, kulturnih prireditvah …), da bi bile le-te dostopne čim večjemu številu učencev, nakup nadstandardne opreme (didaktična sredstva in pripomočki, različna igrala, avdio-video in IKT oprema, …) in sploh zviševanje standarda pouka.« Slednje je od časa do časa treba izpostaviti, saj ljudje včasih pozabijo, kaj je namen takega dogodka in kam gredo sredstva.

Z mojega vidika pa je sejem za prebivalce Ihana in okolice, starše, babice in dedke tudi družabna priložnost za klepet s sosedom, srečanjem nekoga, ki živi blizu, pa si zanj ne znamo vzeti časa. Smeh, vesel vrvež ob sladki pogostitvi in čajčku ter toplota, ki je napolnila prostor, vsem pomeni veliko. V sproščenem pogovoru z obiskovalci sem izvedela, da skupaj z otroci vsi nestrpno pričakujejo dogodek. Kako so ga ocenili najmlajši? »Je super, ker lahko sam kupujem in plačujem.« ali pa »Všeč mi je, ker se mi zdi, da so prazniki že tukaj. Povsod so okraski in darila.«

»Spet se je izkazalo, da na Podružnični šoli Ihan znamo združiti moči in skupaj z vami, dragi starši, dedki, babice, sosedje, narediti nekaj dobrega. Na našem čarobnem predprazničnem sejmu, za katerega so prav vsi učenci skupaj s svojimi učitelji več dni zavzeto ustvarjali, pekli in krasili, smo skupaj zbrali skoraj 2100 €! Hvala vsem, ki ste nas obiskali in pokramljali z nami – upamo, da ste z nami preživeli prijetno popoldne. Seveda pa prav posebej hvala za vso vašo pomoč in prispevke! Vsem krajanom želimo v novem letu veliko toplih besed in uresničenih želja. Srečno!,« je tople besede namenila bralcem lokalnega časopisa Plevca vodja podružnične šole Ihan Marta Krabonja.

Pripravila Monika Kubelj

Fotografije Monika Kubelj in Katarina Susič

(Skupno 317 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost