V soboto, 18. 3. 2016, je na Osnovni šoli Domžale potekal Mednarodni osnovnošolski debatni turnir. Udeležilo se ga je 27 ekip iz Nemčije, Hrvaške in Slovenije. Sodelovale so 3 nemške ekipe, 11 hrvaških in 13 slovenskih ekip. Ekipe so se pomerile v treh debatnih krogih, in sicer v 1. in 2. debatnem krogu na že vnaprej znano debatno trditev, ki se je glasila: »Volitve bi morale biti obvezne» oziroma »Voting should bi mandatory«, saj je bil jezik turnirja angleščina. 3. debatni krog pa je potekal na izbrano trditev, ki so jo učenci izvedeli eno uro pred začetkom debatnega kroga. Ta trditev se je glasila: »Ženskam bi morali dovoliti, da tekmujejo z moškimi v vseh ne-kontaktnih športih.« oziroma v angleščini: »We should let women compete with men in all non – contact sports.«

Učenci so se lahko v treh krogih izkazali in pokazali vse svoje debaterske sposobnosti, najboljši dve ekipi pa sta se uvrstili tudi v veliki finale. Pomembno je, da izrazimo svoje mnenje, vendar ga moramo znati izraziti na pravi način, saj le tako lahko gradimo dobre medsebojne odnose. Debata nam pomaga razvijati različne vrline, saj nas uči prisluhniti drugemu, argumentirati svoje mnenje, stati za svojim stališčem, v dani situaciji zavrniti posamezno trditev ter pravilno ovrednotiti posameznikovo mnenje. Zaradi mnogih pozitivnih stvari, ki jih debata prinaša, je pomembno, da krepimo vrline izražanja ter sporazumevanja. Debaterji so pokazali tudi visok nivo znanja angleščine.

Po vseh treh debatnih krogih je imelo več ekip tri zmage, a v veliki finale sta se uvrstili le dve najboljši ekipi z največ točkami. To sta bili dve slovenski ekipi in sicer iz OŠ Komen in OŠ Šempeter pri Gorici. Zmagala je ekipa OŠ Komen.

Po dolgem in napornem dnevu je sledila le še težko pričakovana razglasitev rezultatov. In tako je predstavnik Zavoda za kulturo dialoga slovesno razglasil rezultate. Zmagala je ekipa ŠO Komen. Priznanja so prejele najboljše 3 ekipe in 10 najboljših govorcev turnirja.

Prav vsi debaterji si zaslužijo pohvalo, saj so s tehtnimi argumenti, podprtimi z dokazi, pokazali, da se  dobro zavedajo, da imajo besede veliko moč.

                                                                                   Mentorica debatnega kluba OŠ Domžale:

                                                                                   Mira Marinšek

V soboto 18.3.2017 je na naši šoli potekal Mednarodni osnovnošolski debatni turnir z debatno trditev »Volitve bi morale biti obvezne.» oziroma »Voting should be mandatory.« Gostili smo 3 ekipe iz Nemčije, 12 ekip iz Hrvaške in 13 ekip iz Slovenije. Ekipe iz Nemčije so po dolgi vožnji z vlakom v Ljubljano prispele že dan pred turnirjem. Šola je za čas njihovega bivanja v Sloveniji poskrbela za namestitev v hostlu »Hiša na travniku«.

Priprave na izvedbo debatnega turnirja so se aktivno začele že teden prej. Pod mentorstvom šolske psihologinje ge. Mire Marinšek smo učenci pripravili napise dobrodošlice in usmerjevalne plakate v angleščini, saj je turnir potekal v angleškem jeziku. Popoldne pred turnirjem smo pripravili 14 učilnic, v katerih so potekale debate, opremili hodnike z napisi in plakati ter pripravili večnamenski prostor za otvoritev turnirja in zaključno finalno debato.

Na dan debatnega turnirja je zjutraj najprej potekala registracija ekip, sodnikov, časomerilcev in mentorjev. Vsi udeleženci so se ob prihodu okrepčali z malico v jedilnici. Dobro uro po prihodu se je turnir začel z otvoritveno prireditvijo. Na njej je nastopala šolska navijaška skupina Sovice, duet hip-hopa in šolska glasbena zasedba Non Plus Ultra z učiteljem glasbe. Po končani prireditvi so imeli debaterji pol ure časa za zadnje napotke ter spremembe govora. Sledila sta 1. in 2. debatni krog na že omenjeno debatno trditev. Oba debatna kroga sta potekala brezhibno, za kar smo poskrbeli tudi časomerilci. Po koncu drugega debatnega kroga je sledilo kosilo in čas za napoved debatne trditve za 3. debatni krog oziroma impromptu debato, ki se je glasila: »Ženskam bi morali dovoliti, da tekmujejo z moškimi v vseh ne-kontaktnih športih.« oziroma »We should let women compete with men in all non – contact sports.« Le-ta je potekal po predhodni enourni pripravi. Sledila je še finalna debata in dolgo pričakovana razglasitev najboljših ekip ter govorcev. Le-te je razglasil predstavnik Zavoda za kulturo govora. Zmagala je OŠ Komen, med deset najboljših govorcev turnirja pa se je uvrstil tudi učenec naše šole Matej Jerak iz 9. razreda, ki je zasedel odlično šesto mesto. Ponosni smo nanj in mu iskreno čestitamo.

                                                                               Maša Iskra in Adrijana Čehič Limoni, 7. b

(Skupno 475 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost