V okviru LAS projekta BeeZOO smo na naši šoli izvedli delavnico »Poslikava panjskih končnic«.

Na delavnici so sodelovali učenci 1. do 5. razreda, ki obiskujejo čebelarski krožek naše šole.

Letošnja tema poslikave panjskih končnic je bila »Čebele na delu«. Z učenci smo se pogovarjali o različnih opravilih, ki jih čebele opravljajo znotraj panja v čebelji družini. Spomnili smo se, da najmlajše čebele opravljajo čistilna dela, nato skrbijo za mlad zarod čebel, ko so starejše od 14 dni postanejo gradilke satja, ker lahko izločajo vosek iz voskovnih žlez, nekatere med njimi postanejo skrbnice za matico in izmenično skrbijo za njeno prehrano, tik preden se odpravijo v širni svet so nekaj dni stražarke in na koncu opravljajo za preživetje družine najpomembnejšo nalogo – postanejo pašne čebele.

Vsak učenec je izdelal svojo panjsko končnico v velikosti 13 cm x 28 cm. Učenci so izbrali motiv in ga s svinčnikom izrisali na papir. V nadaljevanju pa so s suhimi barvicami, voščenkami ali flomastri pobarvali panjsko končnico. Nastali so pisani likovni izdelki z zanimivimi sporočili o življenju čebel.

Najboljše ilustracije smo poslali na natečaj, ki ga organizira Čebelarska zveza Slovenije skupaj z podjetjem BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje. Na natečaju bo zmagala osnovna šola, katere set risb panjskih končnic bo prejel najvišje število glasov prek spletne strani www.zacebele.si.

Vabljeni k ogledu fotografiranih izdelkov ter glasovanju za naše ilustracije na www.zacebele.si.

  Mentorica: Jana Tomažič-Ličen

(Skupno 243 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost