V začetku junija smo se z devetošolci odpravili na našo četrto mobilnost v okviru projekta Clean and green is our perfect dream, ki ga izvajamo v programu Erasmus. Tokrat smo se teden dni mudili v Sofiji, glavnem mestu Bolgarije. 
Kako je vse skupaj potekalo, si lahko pogledate v spodnjem posnetku in preberete spodaj.

Daša Sojer in Nina Valenčič

1. dan

Naša 4. mobilnost v Erasmus+ projektu Clean and green is our perfect dream nas je tokrat pripeljala v Sofijo, glavno mesto Bolgarije.
Obiskali smo šolo 32 SU s izuchavane na chuzhdi ezici “Sv.Kliment Ohridski”, ki jo obiskuje več kot 1800 otrok od 1. do 12. razreda, kar pomeni, da je v isti stavbi tako osnovna, kot srednja šola.
Ogledali smo si mesto in šolo in se v različnih delavnicah spoznali s partnerji, ki prihajajo iz Turčije, Romunije, Severne Makedonije, Portugalske in seveda gostujoče države, Bolgarije. V delavnici na temo ‘my perfect ecoschool’, pa so učenci predstavili vizijo, kako naj bi bile videti naše okolju prijazne šole.

2. dan

Danes smo nas je čakalo raziskovanje in potepanje v naravi v okolici Sofije. 
Ogledali smo si zajezitveno jezero Pančarevo, ki je eno večjih jezer v regiji. V okoliških gozdovih pa smo s pomočjo mobilne aplikacije za prepoznavanje rastlin spoznavali drevesa in druge gozdne rastline. Gozdovi so po rastju zelo podobni našim, kar nam je precej olajšalo delo, nenazadnje pa se tudi mnogo rastlinskih vrst v bolgarščini imenuje enako ali vsaj podobno kot v slovenščini.
Vitoša je narodni park, ki je prepoznaven tudi po nenavadno velikih lepo zaobljenih skalah, ki so posledica delovanja vodnih sil. Navdušil pa nas je čudovit razgled iz vrha hriba na mesto Sofija in okolico.

3. dan

Pouk na šoli v tujini je drugačen in zanimiv in nenazadnje je tudi šola drugačna. Danes smo se spoznavali hrano, od pridelave pa do naših tradicionalnih jedi. Spoznavali smo pomen zdrave prehrane in spoznavali kulinarične posebnosti partnerskih držav. Ugotovili smo, da večinoma jemo zelo podobno. V praktičnem delu pa so se učenci preizkusili tudi v ustvarjanju kreacij iz različnega sadja in zelenjave in drugih živil.
Popoldne smo obiskali Prirodoslovni muzej v Sofiji, ki je z najobsežnejšo zbirko, ki šteje preko milijon eksponatov največji tovrstni muzej na Balkanu. V svoji zbirki imajo tudi zobra, evropsko divje govedo – bizon, je v naravi v preteklem stoletju izumrl, vendar so tudi Bolgari pred leti naselili nekaj primerkov. 

4. dan

Plovdiv je s prek 300.000 prebivalci drugo največje mesto v Bolgariji. Je pa tudi najstarejše mesto v Evropi, saj njegovi začetki segajo 6000 let pred Kristusom. To čudovito mesto smo si danes ogledali tudi mi.

5. dan 

Velikokrat se srečamo z izrazom klimatske spremembe. Kaj pravzaprav pomeni ta izraz, zakaj se to dogaja in kako ravnati, da zmanjšamo naš vpliv do okolja, pa smo spoznavali na današnjih delavnicah. 
Ob koncu je sledil še uradni zaključek in podelitev certifikatov, s tem pa smo zaključili našo enotedensko mobilnost v Bolgariji. Sledilo je prosto popoldne in potepanje po Sofiji, zvečer pa nas čaka dolga pot, tokrat z avtobusom, do Ljubljane. Pravijo, da avtobus manj obremenjuje okolje kot letalo.

Se vidimo septembra v Romuniji!

(Skupno 284 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost