V okviru aktualnega Erasmus+ projekta Clean and green is our perfect dream smo se v začetku septembra z devetošolci mudili v Romuniji, v kraju Ramnicu Valcea.

Učence sta spremljali Mira Marinšek in Daša Sojer.

Vtisi učenk

Ko smo si ogledali mesto Ramnicu Valcea, smo bile navdušene nad arhitekturo mesta. Zelo smo se zabavale tudi ob izdelovanju robotov in spoznavanja novih ljudi in kultur. Bile smo tudi zelo vesele, ko smo prijele darilo od občine (zemljevid, cozonac-tradicionalna sladica in knjigo o Romuniji).
V tovarni Râureni nam je bilo najboljše poskušanje njihovih namazov (iz paprik in gob) in marmelad (borovničeva, jagodna in višnjeva). Obiskali smo tudi največjo organsko kmetijo gob. Najbolj nas je fasciniralo kako vzrejajo gobe.
Obiskali smo tehnološko šolo, kjer nam je bilo najbolj všeč izdelava izdelkov iz plastelina, ki predstavljajo našo državo. Najbolj od dneva pa smo si zapomnile rudnik soli, ki je znotraj imel drsališče, teniško, košarkarsko in nogometno igrišče, cerkev… Za konec dneva pa smo imeli zaključno zabavo in večerjo, kjer smo plesali in peli.
Obiskali smo tudi Bran Castle v Transilvaniji, najbolj poznan po grofu Vladu, ki velja za najbolj znano drakulo. Presenečene smo bile kako majhna je bila večina vrat.

Teh 5 dni, ki smo jih preživele v Romuniji, nam bo vedno ostalo v spominu. Sploh kako urejena in čista je in kako prijazni so bili ljudje tam.

Blažka, Manca, Zarja

Ponedeljek, 5. 9. 2022

V Ramnicu Valcei, zelo lepo urejenem mestu z okoli 100.000 prebivalci, ki se nahaja v osrčju Karpatov, smo obiskali partnersko šolo Colegual National De Informatica ‘Matei Basarab’.Šolo obiskuje 1800 učencev od nultega (naša nekoč mala šola) do 12. razreda. Ogledali smo si šolo, imeli predstavitve pouka, delavnice, kjer so se učenci v projektu spoznavali in predstavitve našega dotedanjega dela v obliki prezentacije. Tokratna tema je bila zdravo življenje v domačem okolju. Ogledali smo si tudi mesto in občinsko hišo. 

Torek, 6. 9. 2022

Obiskali smo eno večjih predelovalnic sedja in zelenjave v Romuniji – podjetje Raureni. Na prek 1000 ha lastnih zemljišč pridelujejo različne vrste sadja in zelenjave, ki ga nato konzervirajo, izdelke pa prodajajo na domačem tržišču in izvažajo v številne evropske in druge države, tudi v Slovenijo. Skupno izdelujejo prek 150 različnih izdelkov.
Na drugem delu smo si ogledali podjetje Agronat Food, ki je edini ekološki pridelovalec bukovih ostrigarjev v Romuniji.
V popoldanskem času pa smo v osrčju Karpatov obiskali hidroelektrarno Lotru-Ciunget. Podzemna hidroelektrarna obratuje z močjo 510 MW, ima tri turbine, poganja pa jo voda, ki po 800 m dolgem kanalu odteka iz jezera Vidra.

Sreda, 7. 9. 2022

Naš tretji dan smo začeli z aktivnostmi na šoli. Imeli smo delavnice, kjer smo spoznavali zanimivosti in v svetu poznane stvari držav partneric. Izvedli smo tudi delavnice na temo ‘zdrav življenjski slog’. Popoldne smo obiskali Samostan Cozia, ki je bil zgrajen v 14. stoletju. Samostan stoji tik ob reki Olt, njegovo ime pa izhaja iz turške besede koz, ki pomeni oreh. Sledil je še ogled rudnika soli Ocnele Mari. Aktivni rudnik omogoča tudi turistične oglede in na območju 4 ha so v mogočnih podzemnih dvoranah uredili igrišča, restavracijo in cerkev.

Četrtek, 8. 9. 2022

Dolga pot čez gorate Karpate nas je vodila v okolico mesta Brašov, kjer smo si ogledali grad Bran. Grad je ena glavnih znamenitosti Romunije in pomemben državni spomenik. Grad je znan tudi kot Drakulov grad. Zgrajen je bil v 14. stoletju, skozi zgodovino pa je imel pomembno vlogo, saj stoji na strateški točki na meji med Transilvanijo in Vlaško. Z gradom oz to pokrajino je povezan tudi Vlad Tepeş, ki je na tem območju vladal v 15. stoletju. Pripovedi, ki so se razširile po takratni Evropi, govorijo o njegovi krutosti in tako je je v 19. stoletju izpod peresa Stokleja nastala pripoved o Drakuli. Po ogledu gradu Bran je sledila dolga pot do Bukarešte, na poti pa smo opazovali deželo, ki kaže dva ekstrema.

Petek, 9. 9. 2022

Še zadnji dan v Romuniji – ogled glavnega mesta Bukarešte. Mesto z 1,8 milijona prebivalcev je zares veliko, saj smo ga v enem dnevu videli le delček. Ogledali smo si sam center mesta, kjer pa se zagotovo ponaša največja upravna zgradba na svetu in najtežja zgradba – palača parlamenta. Zgradba je ena od stavb zagrajenih v popotresnem projekta obnove mesta, ki ga je osnoval takratni romunski voditelj Nicolae Ceauşescu, dograjena pa je bila leta 1997. Zares čudoviti so tudi vodnjaki na aveniji, ki vodi do same palače. Sicer pa je mesto zares mogočno, z veliki stavbami in širokimi prometnicami.

Daša Sojer

(Skupno 431 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost