V mesecu februarju smo iz sredstev šolskega sklada nakupili naslednje knjige, ki vas že čakajo v knjižnicah matične in podružnične šole:

Prva triada

Malala in čarobni svinčnik (Malala Jusafzaj)

Malala in čarobni svinčnik je navdihujoča prvoosebna pripoved Nobelove nagrajenke za mir Malale Jusafzaj. Ko je bila pakistanska deklica Malala še brezskrben otrok, si je želela čarobni svinčnik, s katerim bi si izpolnila svoje povsem otroške želje: z njim bi na vrata svoje sobe narisala ključavnico, da bi imela mir pred bratcema, ustavila čas, da bi vsako jutro lahko spala uro dlje, zbrisala smrad smetišča poleg njene hiše. Toda ko je Malala odraščala, se je njen svet spremenil in z njim tudi njene želje. Začela je spoznavati socialno neenakost otrok ter neenakopravnost med spoloma in želela da bi njen čarobni svinčnik postal orožje za boj proti vsem krivicam tega sveta…

Vse o čustvih (Felicity Brooks)

Knjiga otrokom pomaga razvijati čustveno inteligenco in empatijo, pomaga jim graditi samozavest in jih seznanja z različnimi tehnikami za soočanje z lastnimi čustvi in za njihovo obvladovanje. Predstavi jim tudi načine za spopadanje z neprijetnimi situacijami, stresom in tesnobo. Zaradi vsega kar nudi, je slikanica nadvse primerna tako za vrtčevske otroke, katerim bo služila kot neke vrste uvod v svet čustev in jim pomagala osvojiti besedišče za pogovor o njih, kot tudi za učence prve triade, ki bodo ob prebiranju bolje spoznali svoja čustva in se naučili kako jih regulirati.

Vse o skrbeh in strahovih (Felicity Brooks)

Ta nežna in pomirjujoča slikanica bo otrokom na prijazen način predstavila, kaj so skrbi in strahovi, kako jih prepoznati in kako vplivajo na nas. Mladi bralci bodo spoznali tudi, kako si pomagati, ko jih tarejo skrbi in strahovi. Slikanica nudi tudi mnogo nasvetov za starše, kako lahko tudi sami pomagajo svojemu otroku, ko je ta pretirano zaskrbljen ali prestrašen.

Prisluhni (Gabi Snyder)

Slikanica je izvrstna terapevtska slikanica, ki mladega bralca na nevsiljiv način nagovori in ga povabi, da se za trenutek ustavi, svoje misli umiri in postane zavestno bolj prisoten. V vrvežu življenja in obilici vsakodnevnih naporov se zdi, da je naša potreba po notranjem miru večja kot kadarkoli prej. Visokim pričakovanjem in zahtevam so izpostavljeni tudi naši otroci, ki pa še ne vedo, kako se spoprijeti s stresnimi situacijami. Mnogo otrok ima zato težave z zbranostjo in pozornim poslušanjem. Čuječnost oziroma zavestna osredotočenost jim pri tem lahko pomaga. Izvajanje tehnik čuječnosti pomaga tudi pri spoprijemanju s stresom in izboljševanju medosebnih odnosov. Dodatne informacije ki so navedene na koncu knjige, odpirajo še več možnosti za pogovor z otrokom o razlikah med slišati in poslušati, o pomembnosti poslušanja in nenazadnje tudi čustvih in občutjih.

Nevidna nit (Patrice Karst)

Z dvojčkoma, Lizo in Joštom, spoznavamo moč misli in občutij, ki nas povezujejo. Pomen besede ljubezen, njene vrste in učinke. Z njeno pomočjo blažimo svoja občutja v težjih življenjskih okoliščinah, ko si jo predstavljamo v obliki močne, a nevidne niti, ki nas povezuje s sočlovekom. Patrice Karst, avtorica opisane zgodbe, je s pripovedjo o nevidni niti premagovala tesnobo ob vsakodnevnem odhodu svojega sina v vrtec. Z željo, da bi pri premagovanju vsakodnevnih utripov tesnobe v prsih majhnih in velikih pomagala drugim, je nastala slikanica “Nevidna nit”.

Moja nepovezana družina (Amélie Javaux)

Piškotek je bil najsrečnejši pes na svetu, vse dokler se v njegov dom niso naselili pametni telefoni, tablice in video igrice! Dovolj mu je tega, da družinski člani ves čas slonijo pred zasloni. Treba jih bo odvrniti od njihovih naprav in jih spet medsebojno povezati.

Druga in tretja triada

24 ur v vesolju (Laurent Kling)

Strip 24 ur v vesolju je drugi iz zbirke stripov 24 ur, ki vedoželjne mlade bralce ne popelje v času nazaj, tako kot prejšnja knjiga iz zbirke, ampak jih izstreli v orbito, kjer se na vesoljski misiji pridružijo mladi astronavtki Becky, in spoznajo, kako poteka življenje v breztežnosti. Becky mlade radovedneže popelje po Mednarodni vesoljski postaji in jim predstavi, kaj astronavti jejo, kako spijo, grejo na sprehod, se umivajo in opravljajo osnovne življenjske potrebe. Otroci izvejo, kako poteka večletno urjenje na Zemlji, kako se astronavti vkrcajo in kako vesoljsko plovilo vzleti. Seznanijo se tudi z znanstvenimi poskusi, s katerimi Mednarodna vesoljska postaja pripomore k razvoju znanosti na Zemlji, in izvejo marsikaj zanimivega o vsakdanu v vsemirju.

Vroči planet (Anna Claybourne)

Knjiga, ki mladim eko-bojevnikom zelo jasno in nazorno predstavi vse bolj perečo grožnjo našemu planetu – globalno segrevanje in podnebne spremembe.

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost