V torek,  31. 5. 2016 smo si ogledali Postojnsko jamo, Vivarij in paviljon Expo jama kras. Zgodaj zjutraj smo se z dvema avtobusoma odpeljali proti Postojni. Ob prihodu smo se razdelili v dve skupini. Prva si je pogledala Vivarij in razstavo metuljev, druga skupina pa si je pogledala paviljon Expo. Ogled interaktivne razstave EXPO JAMA KRAS je predstavitev veličastnih prelomnic v zgodovini Postojnske jame ter uvod v spoznavanje kraških pojavov, ki so si jih učenci ogledali med zabavno vožnjo z vlakcem in sprehodom skozi podzemlje.

Postojnska jama je ena največjih jam v Sloveniji in v svetu. Je splet 27 kilometrov kapniških rovov, galerij in dvoran. Na ogled jame nas je del poti popeljal jamski električni vlak, ostali del podzemnega sveta pa nas je vodil izkušeni vodič. Tu živi okrog 130 različnih vrst živali. Posebna pozornost je posvečena najznamenitejši izmed njih – človeški ribici ali močerilu (Proteus anguinus).

Postojnska jama je zibelka posebne veje biološke znanosti – speleobiologije. Za rojstni datum nove znanosti štejemo leto 1831, ko je Postojnčan Luka Čeč v Postojnski jami našel hroščka drobnovratnika. Kmalu so raziskovalci odkrili in popisali desetine novih vrst živali, ki so razmeram v jami tako prilagojene, da zunaj nje ne morejo preživeti.

Človeška ribica je največja med jamskimi živalmi, saj v dolžino meri od 25 do 30 centimetrov, in je edini povsem na podzemlje vezani vretenčar v Evropi.

Popolnoma je prilagojena življenju v temi – njena koža ne vsebuje zaščitnega pigmenta, je bledikasta z roza odtenkom, kar je posledica kožnih kapilar. Barva njene kože je podobna barvi belopoltega človeka, zato ribica nosi takšno ime. Oči ima zakrnele.

Diha z zunanjimi škrgami, preprostimi pljuči in s kožo. Razvito ima notranje uho, ki je hkrati ravnotežni in slušni organ. Ima 2 para drobnih nog, ki sta si daleč narazen, s po 3 prstki na sprednjem in po dvema na zadnjem paru. Pri plavanju si pomaga s plavutastim repom.

Hrani se z rakci, črvi, polži in drugimi vodnimi nevretenčarji. Živi do 100 let, brez hrane pa lahko vzdrži tudi več let. Razmnožuje se z jajčeci, ki jih samica odloži na spodnjo stran ploščatih kamnov.

V Sloveniji je človeška ribica z zakonom zavarovana živalska vrsta, od leta 1982 pa uvrščena na seznam redkih in ogroženih vrst. Brez posebnega soglasja pristojnih naravovarstvenih ustanov je njen odlov prepovedan.

Po končanem ogledu si je prilegel kratek počitek in malica. Z lepimi vtisi smo se odpeljali proti Ihanu.

(Skupno 460 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost