V četrtek, 2. 3. 2023, je na Osnovni šoli Domžale potekal 33. medobčinski otroški parlament.

Otroški parlamenti so namenjeni vzgoji mladih v aktivne državljane, prav tako pa možnost, da osnovnošolci razmišljajo o temah, ki so zanje pomembne, ter o svojih ugotovitvah javno spregovorijo in jih posredujejo državnim odločevalcem. Otroški parlamenti potekajo na šolski, medobčinski, regijski ter na koncu še na nacionalni ravni.

Medobčinskega parlamenta so se poleg OŠ Domžale ter naše podružnične šole Ihan udeležili parlamentarni predstavniki OŠ Roje, OŠ Rodica, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Dragomelj, OŠ Dob, OŠ Jurija Vega Moravče, OŠ Janka Kersnika Brdo, OŠ Trzin in OŠ Venclja Perka Domžale.

Zbrane so pozdravili in nam namenili spodbudne besede Karlina Strehar, predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale, Nina Valenčič, v. d. ravnatelja OŠ Domžale, ter podžupan Matej Primožič. Nato sta simpatičen voditeljski par, četrtošolec Jakob in osmošolka Neva, napovedala parlamentarno temo duševno zdravje otrok in mladostnikov ter opisala, da bomo na štirih delavnicah spoznavali, kako si lahko pomagamo, če se soočimo z duševnimi stiskami. Osnovnošolci so se v štirih skupinah udeležili gibalne, likovne, ustvarjalne ter debatne delavnice. Na prvih treh so spoznavali, kako lahko s prostočasnimi aktivnostmi poskrbimo za svoje dobro mentalno počutje, na debatni delavnici pa so parlamentarci drugim predstavnikom povedali, kaj so na šolskih parlamentih o tej temi razpravljali na njihovi šoli. Ugotovitve so primerjali ter prišli do podobnih sklepov, da se stiskam najlažje izognemo ali jih vsaj omilimo s pogovorom z zaupanja vrednimi ljudmi, z gibanjem ter s kreativnim ustvarjanjem oziroma z aktivnostmi, ob katerih se sprostimo. Oblikovali so tudi skupno parlamentarno sporočilo, s katerim se bodo izbrani parlamentarci predstavili na regijskem otroškem parlamentu: »Duševno zdravje je enako pomembno kot fizično zdravje, zato si pomagamo z gibanjem, pogovori in aktivnostmi, in smo tako bolj pozitivno naravnani.«

Po delavnicah in predstavljenem parlamentarnim sporočilu smo nekaj časa namenili še sproščenemu druženju in pogovoru, kar je bilo mladim in njihovim mentorjem zelo všeč.

Monika Grašič in Špela Malgaj, mentorici šolske skupnosti učencev OŠ Domžale

(Skupno 198 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost