Ob dnevu očarljivih rastlin, letos je bil to petek, 19. maja 2017, smo z učenci 6. razredov obiskali osrednjo prireditev pred Biološkim središčem v Ljubljani.

Na delavnicah so različne inštitucije predstavljale rastline v vsej svoji raznolikosti. Z učenci smo si ogledali 10 različnih delavnic. Spoznavali smo rastlinsko zgradbo in dele rastlin opazovali pod mikroskopom, nazorno so nam predstavili transport snovi po rastlini, občudovali smo mesojede rastline, zelišča, stročnice… Biologi so nas seznanili tudi z invazivnimi tujerodnimi vrstami rastlin in živali, ki se širijo v našem okolju in ogrožajo avtohtone vrste. Na delavnici o lesu, ki so jo pripravili na oddelku za lesarstvo Biotehniške fakultete, smo primerjali gostoto različnih vrst lesa, spoznavali škodljivce, ki les ogrožajo in kako se pred njimi zaščititi. Predstavniki kmetijskega inštituta so nam pokazali tudi, kako iz semena izdelati hladno stiskano olje. Pred nami je priteklo olje iz semena oljne ogrščice, lahko pa bi uporabili katerokoli seme z visoko vsebnostjo maščob. Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete pa nam je prestavil urejanje vrtov.

Ponudba delavnic pa se ne konča pri zgoraj omenjenih. Pestrost materialov je učence zelo pritegnila k raziskovanju rastlinskega sveta, čeprav je opoldansko sonce močno grelo.

Zapis in slike: Daša Sojer

(Skupno 267 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost