Naši učenci osmega razreda so bili dne 9. 5. 2016 udeleženci posebnega astronomskega dneva, in sicer so dopoldne raziskovali Sonce in Sončeve pege, spoznali različne teleskope, zvečer pa so ob zvezdni karti in projekciji zvezdne karte na steno telovadnice spoznali še zvezde, ozvezdja in si skozi teleskope ogledali še luno in Jupiter.

V popoldanskem času so prišli na svoj račun še učenci, ki obiskujejo astronomijo, saj so od 13. ure naprej lahko na projektorjih in posebnih  teleskopih za opazovanje Sonca podrobno spremljali prehod Merkurja čez Sončevo ploskev.  Dogodek in naprave za opazovanje so pripravili naši nekdanji učenci, ki so člani Kulturnega društva Kralj Tomaž: Žiga Loboda, Jernej Karo, Franci Hribar in Špela Hribar, pri tem pa so jim pomagali  še učenci naše šole: Matej Žmaucar, Matej Jerak, Anže Kovačič, Žiga Kmecl, Hana Glumac, Tilen Šalamun in Jakob Žvab.

Na svoj račun so prišli tudi vsi starši številni starši, ki so si ta dogodek ogledali s svojimi radovednimi malčki. In kje na fotografiji se nahaja Merkur? Ta majhni planet je drobna črna pikica levo od sredine Sončeve ploskve. Če bi iz središča slike povlekli polmer-črto proti 9h (kot na uri), na 60% te navidezne črte naletimo na Merkur, najmanjši planet v Našem Osončju.

Zapisal: Bela Szomi Kralj

(Skupno 878 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost