Naravoslovni dan za šestošolce z naslovom Raznolikost rastlin je bil posvečen raziskovanju raznolikosti in pestrosti rastlin v okolici doma, ob rojstnem dnevu Zemlje, to je 22. aprila, ki ga vsako leto obeležujemo kot svetovni dan Zemlje.

 

Raznoliki vtisi šestošolcev, ki prikazujejo raznolikost rastlin v okolici doma, so zbrani na tej oglasni deski PADLET: https://padlet.com/kvk_sola/ND_6r_PESTROST_RASTLIN

 

Poročilo učenke Mance Julije Iskra, 6.c:

Za izvedbo tega dne sem najprej prebrala vsa navodila in si na list naredila načrt, ki je bil sestavljen iz več korakov, ob tem sem si zapisala tudi, kaj moram fotografirati in do kdaj poslati v pregled učiteljici. Pregledala sem tudi kriterije za oceno in se odločila, da se potrudim in skušam pridobiti čim boljšo. Potem sem poslušala še razlago uvodnih navodil, da ne bi kaj spregledala. Hvala učiteljici Katarini za to, poslušati je veliko lažje kot samo brati.

 

Naravoslovni dan sem si razdelila na dva dni. Prvi dan sem se seznanila s teorijo v SDZ, si ogledala priporočene filmčke in rešila zahtevane naloge. Najbolj zanimivi so bili filmčki, saj sem si snov po ogledu lažje predstavljala, lepo je bilo videti tudi učiteljico.

 

Drugi dan sem se z očijem in sestro odpravila v bližnji gozd in travnik ob njem. Tam sem najprej prepoznavala posamezne drevesne vrste in naredila skice njihovih listov. Doma sem po internetu poiskala še latinska imena teh dreves. Na obrobju gozda in bližnjem travniku sem nato poiskala zahtevane rastline in jih skicirala, doma pa še označila njihove posamezne dele. Izbrala sem tudi pet rastlin za izdelavo dvovejnatega določevalnega ključa kot bonus nalogo. Delo na terenu mi je bilo zelo všeč, saj v naravo rada zahajam tudi na pohode s starši in kolesarjenje.

 

Skozi dejavnosti naravoslovnega dne sem spoznala in se naučila, katere so sistemske enote, v katere razvrščamo živa bitja/rastline, glavne skupine rastlin in njihove značilnosti ter določiti in izdelati dvovejnat določevalni ključ. Od teorije mi je bilo to najbolj zanimivo.

 

Naravoslovni dan se mi je zdel zanimiv in pester, kot je pestra raznolikost rastlin v moji okolici.

(Skupno 340 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost