V mesecu maju smo iz sredstev šolskega sklada nakupili naslednje knjige, ki vas že čakajo v knjižnicah matične in podružnične šole:

Prva triada

Bonton za tigre (Zanna Davidson)

Krokodilka Katka je priredila čajanko, na katero je povabila tudi tigre. Toda slednji so s svojim riganjem, srebanjem in razgrajanjem zabavo povsem uničili. Če bodo tigri želeli še kdaj biti kam povabljeni, bodo morali v šolo za bonton.

Igriva zgodba v rimah, ki jo spremljajo ljubke živobarvne ilustracije, otrokom pomaga razumeti, zakaj se moramo lepo obnašati. Mladi bralci se bodo skupaj s tigri učili pravil lepega vedenja pri mizi, zato je knjiga še posebej primerna za predšolske otroke, ki se z bontonom šele seznanjajo.

Bodi bolj Bernard (Simon Philip)

Zajček Bernard je drugačen od ostalih zajčkov. Ker nima poguma, da bi izrazil svoj pravi jaz, se v ritmu vsakdana zlije z ostalimi zajčki. Nekoč pa le napoči dan, ko razkrije svoje sanje.
Slikanica je imenitna iztočnica za pogovor z otroki o njihovih resničnih željah, prepričanjih, zanimanjih… Zgodba bralce opogumlja, da se otresejo pretvarjanja. Pomembno je ostati zvest samemu sebi in biti to, kar si, ter se ne ozirati na mnenja drugih. Življenje je prekratko, da bi počeli le to, kar družba pričakuje od nas.

Planet, nevarno segret (Neal Layton)

Naš planet postaja nevarno segret. To ljudem in živalim povzroča veliko težav.  V tem preprostem vodniku po podnebnih spremembah izvemo, kaj so toplogredni plini, kako nastanejo in kakšne so posledice prekomernega kopičenja teh plinov v ozračju.  Ponuja pa tudi ideje, kako lahko vsak izmed nas pomaga pri blaženju posledic podnebnih sprememb. Skrajni čas je, da ukrepamo.

Pomagajmo čebelam (Katie Daynes)

Zaradi človekovih posegov v naravo sta življenje čebel in prihodnost našega planeta ogrožena. Ali lahko peščica bistrih otrok najde način, kako pomagati čebelam in ostalim opraševalcem?

Namen slikanice je poudariti pomen čebel kot glavnih opraševalk ter njihovo vlogo pri vzdrževanju naravnega ravnovesja in pridelavi hrane. Otrokom knjiga nazorno prikaže, kako zelo pomembno je sožitje med človekom in čebelo. Če bodo izumrle čebele, bo ogroženo tudi človeštvo. Knjiga ponuja predloge, kako lahko ljudje pomagamo čebelam. Na koncu knjige je dodatek, ki ga je prispevala Čebelarska zveza Slovenije. Otroci spoznajo kranjsko sivko – slovensko avtohtono čebelo, izvejo, da so čebelnjaki in panjske končnice slovenska posebnost in del naše kulturne dediščine ter spoznajo prednosti medu slovenskih čebelarjev. Dodane so QR kode, preko katerih lahko mladi bralci dostopajo do izobraževalnih vsebin, objavljenih na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Pomagamo severnim medvedom (Katie Daynes)

Arktični led se tali in severni medvedi se trudijo preživeti. Ali jim lahko pomagamo? Seveda, mi to zmoremo! Ljubka slikanica, v kateri skupina otrok pomaga severnim medvedom skovati načrt, kako se spopasti z globalnim segrevanjem.

Znanstveniki rešujejo svet (Gwinn Saskia)

Vedoželjni deček s pomočjo svoje mame spozna, kaj vse počnejo znanstveniki. Tako izve, da eni raziskujejo vesolje, drugi preučujejo rastline, spet tretji pa zdravijo ljudi. Kdo pa se
ukvarja s potovanjem skozi čas?

Nadvse poučna slikanica v stripu otrokom predstavi več kot dvajset navdihujočih znanstvenikov, njihovo delo in kako so pripomogli k izboljšanju našega sveta. Male radovedneže spodbuja, da zastavljajo vprašanja in jih opominja, da ima prav vsak od njih možnost, da nekega dne postane pravi znanstvenik.

Druga triada

24 ur v džungli (Lan Cook)

Četrti strip v zbirki 24 ur, ki je namenjen osnovnošolcem, zlasti tistim, ki jih zanima naravoslovje. Otroci se seznanijo z delom raziskovalcev na raziskovalnem taboru v džungli, spoznajo pester rastlinski in živalski svet, ogrožene vrste, nevarnosti, ki prežijo od vsepovsod ter se zavejo, da je zaradi krčenja deževnega gozda ogrožena tudi njegova biotska pestrost.

24 ur na Antarktiki  (Andy Prentice)

Strip je namenjen mladim ljubiteljem pustolovščin in vsem, ki jih zanima delo na raziskovalni postaji na južnem tečaju, ki je eden najbolj neprijaznih krajev za bivanje. Mladi bralci spoznajo, kdo dela na raziskovalni postaji, kako kljubujejo snežnim neurjem, kaj jedo, kako si krajšajo čas in s kakšnimi nevarnostmi se soočajo na svojih odpravah. Izvejo tudi, da so ledena prostranstva raj za znanstvene raziskave in da je opravljanje določenih osnovnih življenjskih potreb lahko včasih pravi izziv.

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost