Učenci sedmih razredov OŠ Domžale na obisku v Knjižnici Domžale

V okviru projekta »Rastem s knjigo«  so učenci sedmih razredov OŠ Domžale v oktobru obiskali Knjižnico Domžale. Učence sta sprejela prijazna knjižničarja Nives Podmiljšak in Janez Dolinšek, ki sta predstavila zgodovino domžalske knjižnice, kako je knjižnica urejena ter, dandanes še kako aktualne, elektronske vire. Učence je posebej navdušil kratki igrani film – predstavitev knjige Avtobus ob treh pisateljice Nataše Konc Lorenzutti, ki je letošnji knjižni dar.

Avtobus ob treh govori o najstniku s podeželja Tinetu, ki je prepričan, da mu manjka primerne družbe. Nato spozna vrstnika Uroša iz Ljubljane in z njim preživi del poletja. Fanta se dobro ujameta, uživata ob Soči, Tinetovemu očetu pomagata pri kmečkih opravilih (kar se zdi Ljubljančanu še posebej zanimivo), debatirata o puncah in si omislita hišnega ljubljenca … Poletje pa le ni zgolj zabavno, kajti vanj zarežejo dramatični dogodki.

Predstavitveni film [ https://www.youtube.com/watch?v=qOdgSjIKCaI ]

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, ki želi osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Cilji projekta so: spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja; promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja; spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic; motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Uradni začetek projekta je vsako leto 8. septembra ob mednarodnem dnevu pismenosti. V projekt so vključeni vsi sedmošolci in dijaki prvih letnikov srednjih šol, ki prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice. Obisk knjižnice poleg prejema knjige vključuje še spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige.

 

(Skupno 230 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost