Ponedeljek, 30. januar 2023

Danes smo se sedmošolci odpravili v šolo v naravi v Radence ob Kolpi. Malo pred deveto uro smo se odpeljali izpred šole, na postojanki v okolici Kočevja smo malicali. Ob velikem parkirišču smo si ogledali tudi nekaj živali, najbolj sta nas presenetila velika rjava medveda, ki sta mirno dremala v ogradi. V domu Radenci so nas lepo sprejeli in po namestitvi smo imeli kosilo. Nato so se začele naše aktivnosti: 7. a je šel na tek na smučeh in čisto vsi učenci in učenke smo uspešno drseli po snegu, medtem pa je 7. c spoznal kulturno dediščino Bele krajine in spekli smo belokranjsko pogačo, s katero smo se pogostili zvečer. V prostem času smo igrali namizni tenis in se družili po sobah. Po večerji je 7. a spoznal kačo Newtona, 7. c pa je šel na nočni pohod z lučkami po vasi in opazovali smo jasno nebo.

Lana Jančigaj in Timeja Farič, šolski novinarki

Torek, 31. januar 2023

Kar takoj lahko povemo, da se zagotovo vsi učenci zabavamo in se imamo tukaj lepo. Današnje aktivnosti so bile: tek na smučeh za 7. c, izdelovanje pisanic, sankanje, delavnica z IKT v naravo, večerne socialne igre in gledališče ter veliko iger namiznega tenisa ter odmetavanje snega z igrišča za odbojko. Pri teku na smučeh smo se preizkusili tudi neizkušeni smučarji 7. c in se kljub neznanju prav vsi izkazali. Nismo si mislili, da se lahko na smučeh igramo kdo se boji Črnega moža! 7. a se je odpravil na sprehod in nabrali so naravne materiale, iz katerih so nato naredili slike, ki so jih z več posnetki spremenili v filmčke. Barvali smo tudi tradicionalne belokranjske pisanice, ki so nam bolj ali manj uspele. Nasmejali smo se sošolcu, ki je pri tem razbil tri jajca, eno pa je celo vrgel v zrak, ko ga je presenetil vroč vosek. Kuharice so nas za večerjo razveselile z domačo pico, zvečer pa smo se zelo nasmejali drug drugemu, ko smo uprizorili naše učne ure in smešne trenutke naših učiteljev in učiteljic.

Eva Zala Babič, Lana Dolenc, Lina Marn in Tana Zupanc, šolske novinarke

Sreda, 1. februar 2023

Danes smo se vsi skupaj odpravili na pohod na sosednjo Hrvaško. Hodili smo ob Kolpi, kjer po sredini reke poteka meja med državama. Na Hrvaški strani se imenuje reka Kupa. Po pohodu je nekaj učenk pletlo zapestnice, nekateri pa smo igrali družabne igre. Nekaj nas je igralo “Katance” in ker smo pozabili pravila, se nam je pri igri pridružila tudi učiteljica. Po kosilu so učenci 7. a pekli belokranjsko pogačo, medtem ko smo učenci 7. c šli ponovno na sneg, tokrat smo v teku na smučeh preizkusili, kako nam gre štafeta. Naš sošolec je želel podreti rekord steze, a so mu zmanjkale le tri sekunde. Po odlični večerji (odličen carski praženec), je a-razred igral družabne igre, c-razred pa smo med delavnico “kač se ne bojim” spoznali kačo Newtona. Tudi sošolci, ki imajo pred kačami strah, so se opogumili in se je vsaj dotaknili. Ko je bil Newton varno nazaj v svojem terariju, se nam je pridružila še puhasta činčila Snežko ter puščavska skakača Jure in Frenki. 

Jaka Jereb, šolski novinar

Četrtek, 2. februar 2023

Po jutranjem bujenju smo pospravili sobe za vsakodnevno ocenjevanje in odšli na zajtrk. Sledili sta jutranji aktivnosti: tekma v teku na smučeh ter spoznavanje Bele krajine – belokranjski plesi in črni močeril. Učenci 7. a smo se najprej pomerili v teku na smučeh, zmagaj je sošolec z najhitrejšim časom proge (1 min 32 s). Medtem so učenci 7. c ogledali dokumentarni film, v katerem so spoznali črnega močerila oziroma črno človeško ribico. Sledil je kviz, da smo preverili, koliko smo si o tej zanimivi živali zapomnili. Za konec so zaplesali enega od številnih belokranjskih ljudskih plesov. Učiteljica je prinesla tudi moško narodno nošo, ki jo je eden izmed sošolcev pomeril in nam tako še približal kulturno dediščino Bele krajine. Po malici smo dejavnosti zamenjali in pri c-razredu je bila v teku na smučeh najhitrejša punca (1 min 35 min). Nato se nam je obetalo kosilo. Sledil je popoldanski počitek, ki smo ga preživeli z igranjem taroka, šaha, namiznega tenisa, družabnih iger ali božanju puhastih domskih prebivalcev. Nato so nas učitelji sklicali k popoldanskim aktivnostim, a-razred se je šel sankat, a smo bili kmalu premočeni, zato smo se preoblekli in odigrali še turnir v odbojki. V tem času je c-razred imel delavnico “z IKT v naravo” – najprej so nabrali naravni material, nato pa s pomočjo več slik in premikanja kamenčkov in listja ustvarili animirane filmčke in tako prikazali različne zgodbice. Po večerji je sledil težko pričakovani zabavni večer, zadnji večer naše šole v naravi. Nekateri učenci so uživali v disku, petju in plesanju, nekateri so na dvorišču doma na ognju pekli hrenovke ali igrali nogomet in odbojko. Prav vsi pa smo zelo uživali. 

V petek nas po zajtrku čaka pakiranje kovčkov, nato pa še plezanje po domski plezalni steni ter lokostrelstvo. Kmalu po kosilu pa bomo CŠOD Radenci pomahali v slovo in krenili nazaj domov… Polni vtisov, novih znanj in doživetij se bomo tako odpravili na zimske počitnice.

Simon Bohte in Patrik Rizvić Žbogar, šolska novinarja

(Skupno 1.191 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost