Eko dan v prvem razredu

V petek, 18. 11. 2022, so imeli prvošolci naravoslovni dan na temo Tradicionalni slovenski zajtrk.

Tako kot vsa leta do sedaj, smo tudi letos svoje želodčke razveselili z zdravim zajtrkom, ki smo ga z veseljem pojedli čisto vsi.  Učencem smo povedali, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa. Predstavili smo pomembnost opraševanja čebel, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot od njive do krožnika čim krajša. Po zajtrku smo si ogledali nekaj zanimivih videoposnetkov, preko katerih smo podrobneje spoznali, od kje in na kakšen način dobimo med, mleko, maslo, kruh in jabolka. Ker so čebele zares krasna in delovna bitja, brez katerih medu človek sploh ne bi poznal, smo zapeli tudi pesmico o čebelah in ob tem še zaplesali. Učenci so izvedeli, da so panjske končnice značilne za slovenske čebelnjake in prav take smo na risali tudi v zvezeke.

Veronika Šporar

Eko dan v tretjem razredu

V petek, 18. 11. 2022, smo imeli 3. razredi naravoslovni dan: tema TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Dan smo začeli z zajtrkom, ki nam je prav teknil. Nato smo se pogovorili o hrani, ki smo jo jedli. Poudarek je bil na ekološko pridelani, lokalni in sezonski hrani. Vključili smo tudi vsebine kulturnega prehranjevanja – bonton.

V drugem delu smo se lotili najrazličnejših aktivnosti. Ogledali smo si dokumentarno oddajo S čebelo do medu, kjer smo izvedeli marsikaj novega. Svoje znanje smo preverjali ob reševanju učnega lista, za sprostitev med delom pa smo zaplesali ob Čukovih Čebelicah. Tudi likovnega ustvarjanja ni manjkalo. Izdelali smo satje in zraven dodali nekaj prikupnih čebelic.   

Iskali pa smo še besede, ki so se nam skrile v mrežo.

Ob tako različnih dejavnostih nam je dan zelo hitro minil.

Irena Pirš

Eko dan na predmetni stopnji

V petek, 18. 11. 2022, je na osnovni šoli Domžale in podružnični šoli Ihan potekal tradicionalni slovenski zajtrk in tudi dan dejavnosti.

Učenci so pričeli s prvo šolsko uro, v sklopu katere so tako kot vsak tretji petek v novembru pojedli tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga prispevali lokalni dobavitelji. Pojedli so kos kruha z medom in maslom, popili kozarec mleka in se posladkali z domačim jabolkom.

Nato so se pogovorili o lokalni pridelavi hrane, o pomenu zajtrka in njihovih prehranjevalnih navadah.

Sledile so delavnice po razredih. Tako v Domžalah kot v Ihanu so učenci šestih razredov izvajali dejavnosti na temo EKO paketa, projekta EKO šole. Popisali so kakšne koše za ločevanje imamo na obeh šolah, spoznali KEMS embalažo ter prispevali njihove ideje k ponovni uporabi KEMS embalaže. V drugem delu pa so se prepustili domišljiji in iz tetrapakov ustvarjali na temo gozda in biotske pestrosti. Nekaj teh izdelkov bomo tudi izbrali in jih poslali na nagradni natečaj EKO šole.

Sedmi razredi so se na obeh šolah učili o čebelarstvu. Spoznali so delo čebelarja, reševali učne liste in gledali poučne posnetke. V drugem delu pa je vsak učenec naslikal svoj motiv na panjsko končnico. Nekaj najboljših panjskih končnic se bo pritrdilo na šolski čebelnjak poleg matične šole.

Osmi razredi so v Domžalah odšli na ogled predstave v gledališče, v PŠ Ihan pa so osmi razredi izvajali enako dejavnost kot deveti, na temo trajnostne mode.

Deveti razredi obeh šol so imeli dejavnosti na temo trajnostne mode. Ugotavljali so od kod prihajajo njihova oblačila in kaj nam pravzaprav povedo etikete, ki jih najdemo na njih. V drugem delu pa so postali modni kreatorji in iz odpadnega materiala v manjših skupinah izdelali različne kreacije. Nato je sledila modna revija, kjer so svoje kreacije predstavili. Spoznali so lahko, koliko dela, truda in domišljije je potrebne za oblikovanje kosov oblačil. S samo izvedbo tehničnega dne smo bili zadovoljni in menimo, da so učenci s pomočjo različnih aktivnosti pridobili različna nova znanja in se preizkusili v novih spretnostih.

 Maša Imperl, Eva Mahkovic, Renata Avbelj, Rok Tišler

Foto utrinki PŠ Ihan

Foto utrinki OŠ Domžale

(Skupno 367 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost